hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja

Danijel Karolyi ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Antonija Jakupec ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Krešimir Salajpal ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Ivan Jurić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Ante Radovčić, dr.vet.med.
Hrvoje Čatipović, dr.vet.med. ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece, Darda
Tomislav Jakopović, dipl.ing.agr. ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece, Darda
Miljenko Konjačić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (270 KB) str. 376-380 preuzimanja: 244* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D., Jakupec, A., Salajpal, K., Jurić, I., Radovčić, dr.vet.med., A., Čatipović, dr.vet.med., H., ... Konjačić, M. (2013). Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (5), 376-380. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112127
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel, et al. "Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 5, 2013, str. 376-380. https://hrcak.srce.hr/112127. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel, Antonija Jakupec, Krešimir Salajpal, Ivan Jurić, Ante Radovčić, dr.vet.med., Hrvoje Čatipović, dr.vet.med., Tomislav Jakopović, dipl.ing.agr. i Miljenko Konjačić. "Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 5 (2013): 376-380. https://hrcak.srce.hr/112127
Harvard
Karolyi, D., et al. (2013). 'Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(5), str. 376-380. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112127 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Karolyi D, Jakupec A, Salajpal K, Jurić I, Radovčić, dr.vet.med. A, Čatipović, dr.vet.med. H i sur. Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 09.08.2020.];XV(5):376-380. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112127
IEEE
D. Karolyi, et al., "Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 5, str. 376-380, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112127. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (277 KB) str. 403-407 preuzimanja: 183* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D., Jakupec, A., Salajpal, K., Jurić, I., Radovčić, dr.vet.med., A., Čatipović, dr.vet.med., H., ... Konjačić, M. (2013). Effect of floor type on carcass and meat quality of intensively reared Simmental bulls. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (5), 403-407. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112127
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel, et al. "Effect of floor type on carcass and meat quality of intensively reared Simmental bulls." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 5, 2013, str. 403-407. https://hrcak.srce.hr/112127. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel, Antonija Jakupec, Krešimir Salajpal, Ivan Jurić, Ante Radovčić, dr.vet.med., Hrvoje Čatipović, dr.vet.med., Tomislav Jakopović, dipl.ing.agr. i Miljenko Konjačić. "Effect of floor type on carcass and meat quality of intensively reared Simmental bulls." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 5 (2013): 403-407. https://hrcak.srce.hr/112127
Harvard
Karolyi, D., et al. (2013). 'Effect of floor type on carcass and meat quality of intensively reared Simmental bulls', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(5), str. 403-407. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112127 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Karolyi D, Jakupec A, Salajpal K, Jurić I, Radovčić, dr.vet.med. A, Čatipović, dr.vet.med. H i sur. Effect of floor type on carcass and meat quality of intensively reared Simmental bulls. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 09.08.2020.];XV(5):403-407. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112127
IEEE
D. Karolyi, et al., "Effect of floor type on carcass and meat quality of intensively reared Simmental bulls", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 5, str. 403-407, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112127. [Citirano: 09.08.2020.]

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog sustava proizvodnje goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj. Tijekom tova životinje su držane u zajedničkim boksovima na cementnom rešetkastom podu (RP skupina, n=15) ili na punom podu uz steljenje slamom (PP skupina, n=15). Prosječna podna površina po biku iznosila je 4.7 m2 u RP i 6.0 m2 PP skupini. Hranidba je bila u obliku kompletno izmiješanog obroka sastavljenog iz silaže kukuruznog zrna i čitave stabljike, super-koncentrata i sijena (prosječni sastav po kg: 599 g of ST, 76 g of SP i 4.59 MJ of ME). Bikovi su zaklani pri sličnoj dobi (494±17 dana) i završnoj tjelesnoj masi (597,5±56,4 kg) te su utvrđena svojstva trupa (klaonička masa topla, klaonički randman %, EUROP klasifikacija trupova). Boja (CIE L*a*b*) i pH mesa izmjereni su na Longissimus thoracis mišiću 24 h post mortem u razini 8.-og rebra. Isti je mišić uzorkovan za kemijsku analizu sadržaja suhe tvari, proteina, pepela, ukupnog željeza te sadržaja intramuskularne masti. Podatci su obrađeni Studentovim t-testom. Generalno, u istraživanju nije utvrđen značajan utjecaj (P>0.05) vrste poda na bilo koje od analiziranih svojstava trupa ili kakvoće i sastava mesa, izuzev za pH24 i sadržaj pepela, čije su vrijednosti bile niže, odnosno više kod RP nego kod PP skupine: 5,61 prema 5,68 (P=0.0168), odnosno 10,53 prema 10,36 g/kg (P=0.0466).

Ključne riječi
tovna goveda; simentalska pasmina; vrsta poda; svojstva trupa; kakvoća mesa

Hrčak ID: 112127

URI
https://hrcak.srce.hr/112127

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 866 *