hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Danijela Samac ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Mario Škrivanko ; Veterinarski Zavod Vinkovci, I. i J. Kozarca 24, Vinkovci

Puni tekst: hrvatski, pdf (511 KB) str. 448-451 preuzimanja: 258* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. i Škrivanko, M. (2013). Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 448-451. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112272
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 448-451. https://hrcak.srce.hr/112272. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac i Mario Škrivanko. "Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 448-451. https://hrcak.srce.hr/112272
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., i Škrivanko, M. (2013). 'Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 448-451. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112272 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Škrivanko M. Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 21.07.2019.];XV(6):448-451. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112272
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac i M. Škrivanko, "Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 448-451, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112272. [Citirano: 21.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (115 KB) str. 480-483 preuzimanja: 138* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. i Škrivanko, M. (2013). Infl uence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 480-483. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112272
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Infl uence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 480-483. https://hrcak.srce.hr/112272. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac i Mario Škrivanko. "Infl uence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 480-483. https://hrcak.srce.hr/112272
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., i Škrivanko, M. (2013). 'Infl uence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 480-483. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112272 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Škrivanko M. Infl uence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 21.07.2019.];XV(6):480-483. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112272
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac i M. Škrivanko, "Infl uence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 480-483, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112272. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Slavonski kulen je trajna kobasica od najkvalitetnijeg svinjskog mesa (leđa, but) i začina (sitna crvena paprika i mljeveni bijeli luk)
punjenih u svinjsko slijepo crijevo (caecum). Ovaj proizvod zaštićen je u Hrvatskoj Oznakom geografskog podrijetla. Meso za kulen
dobiveno je od crnih slavonskih svinja, tovljenih do 130 kg tjelesne mase, u otvorenom i poluotvorenom sustavu držanja. Od mesa
svake skupine svinja proizvedeno je i analizirano 16 kulena. Sustavi držanja svinja (otvoreni i poluotvoreni) imali su značajan utjecaj
na neke pokazatelje kakvoće slavonskoga kulena. Kulen od svinja iz otvorenoga, u odnosu na kulen svinja iz poluotvorenoga sustava,
imao je značajno (p<0,01) nižu pH vrijednost (5,81 : 5,97), intenzivniji stupanj crvenila (CIE a* 18,74 : 17,36), i žutila (CIE b* 12,85 : 10,11) za boju, te značajno (p<0,05) manji sadržaj vode (29,84% : 32,10%), a značajno (p<0,01) veći sadržaj sir. bjelančevina (45,41% : 43,59%). Slavonski kulen od mesa svinja iz otvorenoga sustava imao je značajno (p<0,01) bolji miris i značajno (p<0,05) bolji okus.

Ključne riječi
slavonski kulen; crne slavonske svinje; otvoreni sustav; poluotvoreni sustav

Hrčak ID: 112272

URI
https://hrcak.srce.hr/112272

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 685 *