hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice

Ana Bielen ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Renata Teparić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Dušica Vujaklija ; Division of Molecular Biology, Institute Ruđer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vladimir Mrša ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (275 KB) str. 16-34 preuzimanja: 126* citiraj
APA 6th Edition
Bielen, A., Teparić, R., Vujaklija, D. i Mrša, V. (2014). Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 16-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118534
MLA 8th Edition
Bielen, Ana, et al. "Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, br. 1, 2014, str. 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534. Citirano 28.11.2020.
Chicago 17th Edition
Bielen, Ana, Renata Teparić, Dušica Vujaklija i Vladimir Mrša. "Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice." Food Technology and Biotechnology 52, br. 1 (2014): 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534
Harvard
Bielen, A., et al. (2014). 'Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice', Food Technology and Biotechnology, 52(1), str. 16-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118534 (Datum pristupa: 28.11.2020.)
Vancouver
Bielen A, Teparić R, Vujaklija D, Mrša V. Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [pristupljeno 28.11.2020.];52(1):16-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118534
IEEE
A. Bielen, R. Teparić, D. Vujaklija i V. Mrša, "Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice", Food Technology and Biotechnology, vol.52, br. 1, str. 16-34, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118534. [Citirano: 28.11.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (314 KB) str. 16-34 preuzimanja: 589* citiraj
APA 6th Edition
Bielen, A., Teparić, R., Vujaklija, D. i Mrša, V. (2014). Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 16-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118534
MLA 8th Edition
Bielen, Ana, et al. "Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, br. 1, 2014, str. 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534. Citirano 28.11.2020.
Chicago 17th Edition
Bielen, Ana, Renata Teparić, Dušica Vujaklija i Vladimir Mrša. "Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes." Food Technology and Biotechnology 52, br. 1 (2014): 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534
Harvard
Bielen, A., et al. (2014). 'Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes', Food Technology and Biotechnology, 52(1), str. 16-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118534 (Datum pristupa: 28.11.2020.)
Vancouver
Bielen A, Teparić R, Vujaklija D, Mrša V. Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [pristupljeno 28.11.2020.];52(1):16-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118534
IEEE
A. Bielen, R. Teparić, D. Vujaklija i V. Mrša, "Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes", Food Technology and Biotechnology, vol.52, br. 1, str. 16-34, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118534. [Citirano: 28.11.2020.]

Sažetak
Rezultati istraživanja ovojnica mikrobnih stanica, proteina na njihovoj površini i mehanizama što usmjeravaju njihovu lokalizaciju omogućuju ciljano izlaganje odabranih homolognih i heterolognih proteina na površini mikroorganizama (engl. cell surface display). Fuzioniranjem proteina lokaliziranih na površini stanice ili njihovih domena za usidravanje (engl. anchoring domains) s odabranim proteinima dolazi do njihove tzv. genetičke imobilizacije. Stanice domaćina eksprimiraju hibridne proteine, a specifični ih mehanizmi izlučuju na površinu stanice te uklapaju u staničnu stijenku ili ovojnicu, čime se izbjegava mukotrpan i često za aktivnost enzima štetan postupak kemijske imobilizacije proteina. Ovaj je mehanizam dosad ispitan u stanicama bakterija i kvasaca, a opisane su brojne mogućnosti njegove primjene u biotehnologiji. Jedan je od najčešće primjenjivanih postupaka, zahvaljujući njegovom velikom tehnološkom značaju, imobilizacija lipolitičkih enzima na površini stanica. U ovom su revijalnom radu sažete dostupne informacije o mehanizmima i molekularnim sustavima za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanica bakterija i kvasca.

Ključne riječi
izlaganje na površini stanice; genetička imobilizacija; lipolitički enzimi; bakterijska ovojnica; stanična stijenka kvasca

Hrčak ID: 118534

URI
https://hrcak.srce.hr/118534

[engleski]

Posjeta: 997 *