Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice
Ana Bielen
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Renata Teparić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Dušica Vujaklija
; Division of Molecular Biology, Institute Ruđer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vladimir Mrša
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
APA 6th Edition Bielen, A., Teparić, R., Vujaklija, D. & Mrša, V. (2014). Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 16-34. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/118534
MLA 8th Edition Bielen, Ana, et al. "Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, no. 1, 2014, pp. 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534. Accessed 16 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition Bielen, Ana, Renata Teparić, Dušica Vujaklija and Vladimir Mrša. "Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice." Food Technology and Biotechnology 52, no. 1 (2014): 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534
Harvard Bielen, A., et al. (2014). 'Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice', Food Technology and Biotechnology, 52(1), pp. 16-34. Available at: https://hrcak.srce.hr/118534 (Accessed 16 January 2021)
Vancouver Bielen A, Teparić R, Vujaklija D, Mrša V. Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [cited 2021 January 16];52(1):16-34. Available from: https://hrcak.srce.hr/118534
IEEE A. Bielen, R. Teparić, D. Vujaklija and V. Mrša, "Mikrobni sustavi za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanice", Food Technology and Biotechnology, vol.52, no. 1, pp. 16-34, 2014. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/118534. [Accessed: 16 January 2021]
APA 6th Edition Bielen, A., Teparić, R., Vujaklija, D. & Mrša, V. (2014). Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 16-34. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/118534
MLA 8th Edition Bielen, Ana, et al. "Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, no. 1, 2014, pp. 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534. Accessed 16 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition Bielen, Ana, Renata Teparić, Dušica Vujaklija and Vladimir Mrša. "Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes." Food Technology and Biotechnology 52, no. 1 (2014): 16-34. https://hrcak.srce.hr/118534
Harvard Bielen, A., et al. (2014). 'Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes', Food Technology and Biotechnology, 52(1), pp. 16-34. Available at: https://hrcak.srce.hr/118534 (Accessed 16 January 2021)
Vancouver Bielen A, Teparić R, Vujaklija D, Mrša V. Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [cited 2021 January 16];52(1):16-34. Available from: https://hrcak.srce.hr/118534
IEEE A. Bielen, R. Teparić, D. Vujaklija and V. Mrša, "Microbial Anchoring Systems for Cell-Surface Display of Lipolytic Enzymes", Food Technology and Biotechnology, vol.52, no. 1, pp. 16-34, 2014. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/118534. [Accessed: 16 January 2021]
Abstracts Rezultati istraživanja ovojnica mikrobnih stanica, proteina na njihovoj površini i mehanizama što usmjeravaju njihovu lokalizaciju omogućuju ciljano izlaganje odabranih homolognih i heterolognih proteina na površini mikroorganizama (engl. cell surface display). Fuzioniranjem proteina lokaliziranih na površini stanice ili njihovih domena za usidravanje (engl. anchoring domains) s odabranim proteinima dolazi do njihove tzv. genetičke imobilizacije. Stanice domaćina eksprimiraju hibridne proteine, a specifični ih mehanizmi izlučuju na površinu stanice te uklapaju u staničnu stijenku ili ovojnicu, čime se izbjegava mukotrpan i često za aktivnost enzima štetan postupak kemijske imobilizacije proteina. Ovaj je mehanizam dosad ispitan u stanicama bakterija i kvasaca, a opisane su brojne mogućnosti njegove primjene u biotehnologiji. Jedan je od najčešće primjenjivanih postupaka, zahvaljujući njegovom velikom tehnološkom značaju, imobilizacija lipolitičkih enzima na površini stanica. U ovom su revijalnom radu sažete dostupne informacije o mehanizmima i molekularnim sustavima za izlaganje lipolitičkih enzima na površini stanica bakterija i kvasca.