hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.57 No.1 Travanj 2007.

Pregledni rad

Staphylococcus aureus u siru

Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sonja Damjanović
Tomislav Pogačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (267 KB) str. 31-48 preuzimanja: 1.164* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Damjanović, S. i Pogačić, T. (2007). Staphylococcus aureus u siru. Mljekarstvo, 57 (1), 31-48. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11764
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Staphylococcus aureus u siru." Mljekarstvo, vol. 57, br. 1, 2007, str. 31-48. https://hrcak.srce.hr/11764. Citirano 21.09.2018.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Sonja Damjanović i Tomislav Pogačić. "Staphylococcus aureus u siru." Mljekarstvo 57, br. 1 (2007): 31-48. https://hrcak.srce.hr/11764
Harvard
Samaržija, D., Damjanović, S., i Pogačić, T. (2007). 'Staphylococcus aureus u siru', Mljekarstvo, 57(1), str. 31-48. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11764 (Datum pristupa: 21.09.2018.)
Vancouver
Samaržija D, Damjanović S, Pogačić T. Staphylococcus aureus u siru. Mljekarstvo [Internet]. 17.04.2007. [pristupljeno 21.09.2018.];57(1):31-48. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11764
IEEE
D. Samaržija, S. Damjanović i T. Pogačić, "Staphylococcus aureus u siru", Mljekarstvo, vol.57, br. 1, str. 31-48, travanj 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11764. [Citirano: 21.09.2018.]
Puni tekst: engleski, pdf (267 KB) str. 31-48 preuzimanja: 876* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Damjanović, S. i Pogačić, T. (2007). Staphylococcus aureus in cheese. Mljekarstvo, 57 (1), 31-48. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11764
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Staphylococcus aureus in cheese." Mljekarstvo, vol. 57, br. 1, 2007, str. 31-48. https://hrcak.srce.hr/11764. Citirano 21.09.2018.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Sonja Damjanović i Tomislav Pogačić. "Staphylococcus aureus in cheese." Mljekarstvo 57, br. 1 (2007): 31-48. https://hrcak.srce.hr/11764
Harvard
Samaržija, D., Damjanović, S., i Pogačić, T. (2007). 'Staphylococcus aureus in cheese', Mljekarstvo, 57(1), str. 31-48. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11764 (Datum pristupa: 21.09.2018.)
Vancouver
Samaržija D, Damjanović S, Pogačić T. Staphylococcus aureus in cheese. Mljekarstvo [Internet]. 17.04.2007. [pristupljeno 21.09.2018.];57(1):31-48. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11764
IEEE
D. Samaržija, S. Damjanović i T. Pogačić, "Staphylococcus aureus in cheese", Mljekarstvo, vol.57, br. 1, str. 31-48, travanj 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11764. [Citirano: 21.09.2018.]

Sažetak
Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim, zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podatci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus značajno se razlikuju. Radi objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka, zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.

Ključne riječi
Staphylococcus aureus; enterotoksini; sir; tradicionalni ovčji sirevi

Hrčak ID: 11764

URI
https://hrcak.srce.hr/11764

[engleski]

Posjeta: 4.030 *