hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama

Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Dragan Kovačević ; Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Kuhačeva 20, HR-31 000 Osijek, Croatia
Snježana Kazazić ; Ruđer Bošković Institute, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Damir Ježek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mirjana Hruškar ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivona Babić ; Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development, Ulica grada Vukovara 78, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (38 KB) str. 307-316 preuzimanja: 164* citiraj
APA 6th Edition
Frece, J., Kovačević, D., Kazazić, S., Mrvčić, J., Vahčić, N., Ježek, D., ... Markov, K. (2014). Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama. Food Technology and Biotechnology, 52 (3), 307-316. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/126177
MLA 8th Edition
Frece, Jadranka, et al. "Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, br. 3, 2014, str. 307-316. https://hrcak.srce.hr/126177. Citirano 02.04.2020.
Chicago 17th Edition
Frece, Jadranka, Dragan Kovačević, Snježana Kazazić, Jasna Mrvčić, Nada Vahčić, Damir Ježek, Mirjana Hruškar, Ivona Babić i Ksenija Markov. "Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama." Food Technology and Biotechnology 52, br. 3 (2014): 307-316. https://hrcak.srce.hr/126177
Harvard
Frece, J., et al. (2014). 'Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama', Food Technology and Biotechnology, 52(3), str. 307-316. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/126177 (Datum pristupa: 02.04.2020.)
Vancouver
Frece J, Kovačević D, Kazazić S, Mrvčić J, Vahčić N, Ježek D i sur. Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [pristupljeno 02.04.2020.];52(3):307-316. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126177
IEEE
J. Frece, et al., "Usporedba senzorskih svojstava, trajnosti i mikrobiološke ispravnosti industrijskih kobasica proizvedenih s pomoću autohtonih i komercijalnih starter kulturama", Food Technology and Biotechnology, vol.52, br. 3, str. 307-316, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126177. [Citirano: 02.04.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 307-316 preuzimanja: 595* citiraj
APA 6th Edition
Frece, J., Kovačević, D., Kazazić, S., Mrvčić, J., Vahčić, N., Ježek, D., ... Markov, K. (2014). Comparison of Sensory Properties, Shelf-Life and Microbiological Safety of Industrial Sausages Produced with Autochthonous and Commercial Starter Cultures. Food Technology and Biotechnology, 52 (3), 307-316. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/126177
MLA 8th Edition
Frece, Jadranka, et al. "Comparison of Sensory Properties, Shelf-Life and Microbiological Safety of Industrial Sausages Produced with Autochthonous and Commercial Starter Cultures." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, br. 3, 2014, str. 307-316. https://hrcak.srce.hr/126177. Citirano 02.04.2020.
Chicago 17th Edition
Frece, Jadranka, Dragan Kovačević, Snježana Kazazić, Jasna Mrvčić, Nada Vahčić, Damir Ježek, Mirjana Hruškar, Ivona Babić i Ksenija Markov. "Comparison of Sensory Properties, Shelf-Life and Microbiological Safety of Industrial Sausages Produced with Autochthonous and Commercial Starter Cultures." Food Technology and Biotechnology 52, br. 3 (2014): 307-316. https://hrcak.srce.hr/126177
Harvard
Frece, J., et al. (2014). 'Comparison of Sensory Properties, Shelf-Life and Microbiological Safety of Industrial Sausages Produced with Autochthonous and Commercial Starter Cultures', Food Technology and Biotechnology, 52(3), str. 307-316. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/126177 (Datum pristupa: 02.04.2020.)
Vancouver
Frece J, Kovačević D, Kazazić S, Mrvčić J, Vahčić N, Ježek D i sur. Comparison of Sensory Properties, Shelf-Life and Microbiological Safety of Industrial Sausages Produced with Autochthonous and Commercial Starter Cultures. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [pristupljeno 02.04.2020.];52(3):307-316. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126177
IEEE
J. Frece, et al., "Comparison of Sensory Properties, Shelf-Life and Microbiological Safety of Industrial Sausages Produced with Autochthonous and Commercial Starter Cultures", Food Technology and Biotechnology, vol.52, br. 3, str. 307-316, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126177. [Citirano: 02.04.2020.]

Sažetak
Svrha je ovoga rada bila primijeniti izolirane i okarakterizirane autohtone funkcionalne starter kulture iz tradicionalnih hrvatskih kobasica, te procijeniti njihov potencijal u industrijskoj proizvodnji pet vrsta kobasica (Čajna kobasica, Zimska kobasica, Bečka kobasica, Srijemska kobasica i Slavonski kulen). Okarakterizirane autohtone funkcionalne starter kulture (vrsta Lactobacillus i Staphylococcus) upotrijebljene su za industrijsku proizvodnju kobasica, koje je ocijenio panel stručnjaka. U istraživanju je praćeno
preživljavanje autohtonih bakterijskih vrsta Lactobacillus i Staphylococcus i njihov utjecaj na mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Dobiveni su rezultati pokazali da su autohtone starter kulture preživjele industrijski proces, pa se mogu upotrijebiti za proizvodnju kobasica u kontroliranim uvjetima. U usporedbi s kobasicama proizvedenim s pomoću komercijalnih starter kultura, autohtone su starter kulture pridonijele organoleptičkim svojstvima, mikrobiološkoj ispravnosti i produljenju trajnosti gotovog proizvoda.

Ključne riječi
autohtone starter kulture; proizvodnja kobasica; senzorska svojstva; bakterije mliječne kiseline; stafilokoki

Hrčak ID: 126177

URI
https://hrcak.srce.hr/126177

[engleski]

Posjeta: 1.018 *