hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva

Kristina Mastanjavić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9404-5688 ; Prehrambeno - tehnološki fakultet
Natalija Velić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5620-506X ; Prehrambeno - tehnološki fakultet
Vinko Krstanović ; Prehrambeno - tehnološki fakultet
Mario Novak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9638-615X ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Tihana Marček ; Prehrambeno - tehnološki fakultet
Božidar Šantek   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Puni tekst: hrvatski, pdf (377 KB) str. 14-22 preuzimanja: 472* citiraj
APA 6th Edition
Mastanjavić, K., Velić, N., Krstanović, V., Novak, M., Marček, T. i Šantek, B. (2015). Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (1-2), 14-22. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/147817
MLA 8th Edition
Mastanjavić, Kristina, et al. "Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 10, br. 1-2, 2015, str. 14-22. https://hrcak.srce.hr/147817. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Mastanjavić, Kristina, Natalija Velić, Vinko Krstanović, Mario Novak, Tihana Marček i Božidar Šantek. "Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 10, br. 1-2 (2015): 14-22. https://hrcak.srce.hr/147817
Harvard
Mastanjavić, K., et al. (2015). 'Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10(1-2), str. 14-22. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/147817 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Mastanjavić K, Velić N, Krstanović V, Novak M, Marček T, Šantek B. Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2015 [pristupljeno 17.09.2019.];10(1-2):14-22. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/147817
IEEE
K. Mastanjavić, N. Velić, V. Krstanović, M. Novak, T. Marček i B. Šantek, "Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.10, br. 1-2, str. 14-22, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/147817. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Prekomjerno pjenjenje piva (engl. beer gushing) definira se kao naglo i nekontrolirano pjenjenje piva odmah po otvaranju ambalaže, bez prethodnog izlaganja ambalaže trešnji ili visokoj temperaturi. Ta je pojava uzrok velikim gubitcima u sladarama i pivovarama širom svijeta te se smatra iznimno nepoželjnom. Razlikujemo primarno i sekundarno prekomjerno pjenjenje piva. Fungalne kontaminacije ječma, posebno kontaminacija plijesnima roda Fusarium, izravno se povezuju s pojavom primarnog prekomjernog pjenjenja piva. Ove plijesni sintetiziraju male proteine nazvane hidrofobini, koji se navode kao glavni uzročnici prekomjernog pjenjenja piva. Uzročnici sekundarnog prekomjernog pjenjenja piva su brojniji i uključuju različite kemikalije i postupke koji se upotrebljavaju tijekom proizvodnje piva. Sekundarno pjenjenje piva uglavnom se može izbjeći primjenom dobre proizvođačke prakse, dok je problem učinkovitog suzbijanja primarnog prekomjernog pjenjenja piva još uvijek predmet brojnih istraživanja.

Ključne riječi
Fusarium; hidrofobini; proteini; prekomjerno pjenjenje piva

Hrčak ID: 147817

URI
https://hrcak.srce.hr/147817

Posjeta: 750 *