hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU

Marija Banožić ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Anamarija Ljubić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0386-9225 ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Marija Pehar ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Jozo Ištuk ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet,Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Daniela Čačić Kenjerić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (552 KB) str. 105-112 preuzimanja: 420* citiraj
APA 6th Edition
Banožić, M., Ljubić, A., Pehar, M., Ištuk, J. i Čačić Kenjerić, D. (2015). PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU. Hrana u zdravlju i bolesti, 4 (2), 105-112. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/152218
MLA 8th Edition
Banožić, Marija, et al. "PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU." Hrana u zdravlju i bolesti, vol. 4, br. 2, 2015, str. 105-112. https://hrcak.srce.hr/152218. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Banožić, Marija, Anamarija Ljubić, Marija Pehar, Jozo Ištuk i Daniela Čačić Kenjerić. "PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU." Hrana u zdravlju i bolesti 4, br. 2 (2015): 105-112. https://hrcak.srce.hr/152218
Harvard
Banožić, M., et al. (2015). 'PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU', Hrana u zdravlju i bolesti, 4(2), str. 105-112. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/152218 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Banožić M, Ljubić A, Pehar M, Ištuk J, Čačić Kenjerić D. PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU. Hrana u zdravlju i bolesti [Internet]. 2015 [pristupljeno 20.09.2019.];4(2):105-112. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152218
IEEE
M. Banožić, A. Ljubić, M. Pehar, J. Ištuk i D. Čačić Kenjerić, "PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU", Hrana u zdravlju i bolesti, vol.4, br. 2, str. 105-112, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152218. [Citirano: 20.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (552 KB) str. 105-112 preuzimanja: 302* citiraj
APA 6th Edition
Banožić, M., Ljubić, A., Pehar, M., Ištuk, J. i Čačić Kenjerić, D. (2015). DIETARY HABITS OF STUDENTS OF THE UNIVERSITY OF MOSTAR. Hrana u zdravlju i bolesti, 4 (2), 105-112. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/152218
MLA 8th Edition
Banožić, Marija, et al. "DIETARY HABITS OF STUDENTS OF THE UNIVERSITY OF MOSTAR." Hrana u zdravlju i bolesti, vol. 4, br. 2, 2015, str. 105-112. https://hrcak.srce.hr/152218. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Banožić, Marija, Anamarija Ljubić, Marija Pehar, Jozo Ištuk i Daniela Čačić Kenjerić. "DIETARY HABITS OF STUDENTS OF THE UNIVERSITY OF MOSTAR." Hrana u zdravlju i bolesti 4, br. 2 (2015): 105-112. https://hrcak.srce.hr/152218
Harvard
Banožić, M., et al. (2015). 'DIETARY HABITS OF STUDENTS OF THE UNIVERSITY OF MOSTAR', Hrana u zdravlju i bolesti, 4(2), str. 105-112. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/152218 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Banožić M, Ljubić A, Pehar M, Ištuk J, Čačić Kenjerić D. DIETARY HABITS OF STUDENTS OF THE UNIVERSITY OF MOSTAR. Hrana u zdravlju i bolesti [Internet]. 2015 [pristupljeno 20.09.2019.];4(2):105-112. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152218
IEEE
M. Banožić, A. Ljubić, M. Pehar, J. Ištuk i D. Čačić Kenjerić, "DIETARY HABITS OF STUDENTS OF THE UNIVERSITY OF MOSTAR", Hrana u zdravlju i bolesti, vol.4, br. 2, str. 105-112, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/152218. [Citirano: 20.09.2019.]

Sažetak
Uvod i cilj: Prehrambene navike se stječu u ranom stadiju života. Upravo tijekom razdoblja studiranja mladi ljudi najčešće se po prvi put suočavaju sa samostalnošću i kreiraju vlastite životne, pa tako i prehrambene navike. Iz tog razloga cilj rada bio je ispitati prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru, te utvrditi u kojoj se mjeri one podudaraju s preporučenim smjernicama za pravilnu prehranu.
Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog, jednokratnog upitnika, sa pitanjima zatvorenog tipa, koji je obuhvatio podatke o spolu, učestalosti dnevnih obroka i doručka, zatim o količini i vrsti unesene tekućine, konzumaciji grickalica i različitih vrsta hrane na tjednoj bazi, te korištenju dodataka prehrani.
Rezultati: Prikupljeni podaci su izraženi na cjelokupnu ispitivanu populaciju, te na podskupine kreirane obzirom na spol. U usporedbi s preporučenim dnevnim porcijama različitih vrsta hrane konzumacija voća i povrća je poprilično mala, kao i konzumacija ribe. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na male razlike među spolovima.
Zaključak: Istraživanje na temu prehrambenih navika studenata bilježi odstupanja od preporuka za zdrav životni stil, te je poželjno organizirati različite radionice i predavanja na temu pravilne prehrane, kako bi se studenti educirali o pravilnoj prehrani sukladnoj njihovim potrebama.

Ključne riječi
prehrambene navike; studenti; prehrana

Hrčak ID: 152218

URI
https://hrcak.srce.hr/152218

[engleski]

Posjeta: 1.249 *