hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj

Marko Tomljanović, univ.spec.oec. ; Ekonomski fakultet Rijeka, Rijeka, Katedra za Ekonomiku i politiku EU, Ivana Filipovića 4, 51000 Rijeka
Iva Mijolović, mag.oec. ; Rijeka

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 247-255 preuzimanja: 195* citiraj
APA 6th Edition
Tomljanović, univ.spec.oec., M. i Mijolović, mag.oec., I. (2016). Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (3), 247-255. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162024
MLA 8th Edition
Tomljanović, univ.spec.oec., Marko i Iva Mijolović, mag.oec.. "Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 3, 2016, str. 247-255. https://hrcak.srce.hr/162024. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Tomljanović, univ.spec.oec., Marko i Iva Mijolović, mag.oec.. "Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 3 (2016): 247-255. https://hrcak.srce.hr/162024
Harvard
Tomljanović, univ.spec.oec., M., i Mijolović, mag.oec., I. (2016). 'Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(3), str. 247-255. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162024 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Tomljanović, univ.spec.oec. M, Mijolović, mag.oec. I. Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 18.07.2019.];XVIII(3):247-255. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162024
IEEE
M. Tomljanović, univ.spec.oec. i I. Mijolović, mag.oec., "Ekološka proizvodnja ovčjeg mesau Republici Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 3, str. 247-255, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162024. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Ovčarstvo je grana stočarstva koja se bavi uzgojem ovaca i njihovim iskorištavanjem radi dobivanja vune, mlijeka i mesa, a pri čemu proizvodnja mesa predstavlja najvažniji segment. Na razini EU, potrošnja ovčjeg mesa (2,1 kg/per capita) je veća od proizvodnje, što znači da EU mora zadovoljavati potrebe stanovništva uvozom iz ostalih članica te ostalih zemalja svijeta (posebno Novog zelanda i Argentine), poštujući pritom složenu zakonodavnu proceduru. Slična je situacija i u Republici Hrvatskoj, gdje je potrošnja (1,6 kg/per capita) gotovo trostruko veća od proizvodnje i gdje se potrebe stanovništva također moraju zadovoljavati uvozom iz inozemstva. Punopravnim članstvom u EU, hrvatski ovčari su dobili mogućnost izvoza na Unutarnje tržište, a na kojem je kvalitetno i ekološki uzgojeno ovčje meso „tražena roba“. U svrhu ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata i postizanja konkurentnosti hrvatski proizvođači moraju iskoristiti komparativne prednosti u proizvodnji ovčjeg mesa, unaprjediti sve segmente proizvodnje, stvoriti tehnološke temelje, pojačati promotivne aktivnosti, provesti postupak brandiranja (posebno paške, bračke i ličke janjetine) te na taj način svoj proizvod učiniti prepoznatljivimi poželjnim za zahtjevne kupce na europskom i globalnom tržištu.

Ključne riječi
EU; ekološka proizvodnja; ovčje meso; Republika Hrvatska

Hrčak ID: 162024

URI
https://hrcak.srce.hr/162024

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 393 *