hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa

Đuro Senčić ; veučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Danijela Samac ; veučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (256 KB) str. 324-329 preuzimanja: 116* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2016). Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (4), 324-329. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162707
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 4, 2016, str. 324-329. https://hrcak.srce.hr/162707. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 4 (2016): 324-329. https://hrcak.srce.hr/162707
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2016). 'Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(4), str. 324-329. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162707 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 18.07.2019.];XVIII(4):324-329. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162707
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Fenotipsko očitovanje mesnatosti u svinja polumasnog i mesnatog proizvodnog tipa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 4, str. 324-329, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162707. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
U radu su analizirane kvalitete polovica i mesa svinja švedskog landrasa (mesnati proizvodni tip) i crnih slavonskih svinja (polumasni pro­izvodni tip). Po 20 svinja iz svake skupine utovljeno je do 105 kg tjelesne mase, a hranjene su ad libitum. Svinjske polovice su disecirane prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Svinjske polovice švedskog landrasa imaju značajno veći (p<0,05) udio plećki, a one crnih slavonskih svinja veći udio sala. Udio mesa u butu, plećki, leđima i trbušno-rebarnom dijelu švedskoga landrasa značajno (p<0,01) je veći nego u istim dijelovima polovica crnih slavonskih svinja. Mesnatost polovica švedskog landrasa (56,49 %) značajno (p<0,01) je veća od mesnatosti polovica crnih slavonskih svinja (45,05 %). Meso crnih slavonskih svinja u odnosu na meso švedskog landrasa, boljih je fizikal­no-kemijskih i senzornih svojstava jer ima veću pH1 vrijednost (6,72 : 6,10), bolju sposobnost zadržavanja vode (4,34 cm2 : 6,99 cm2), bolju konzistenciju (2,47 cm2 : 3,88 cm2), manji stupanj svjetloće L* (51,74 : 61,25), veći stupanj crvenila a* (17,30 : 10,50), manje vode (67,78 % : 73,10 %), a više masti (6,97 % : 1,71 %), veću mramoriranost (6,00 : 2,00) i sočnost (5,90 : 5,20) te bolji miris (5,40 : 4,50) i okus (5,70 : 4,80).

Ključne riječi
proizvodni tip svinja; obilježja mesnatosti; švedski landras; crna slavonska svinja

Hrčak ID: 162707

URI
https://hrcak.srce.hr/162707

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 300 *