hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića

Mario Ronta ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Matija Domaćinović ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Ivana Klarić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Vedran Bertić ; Zavod za javno zdravstvo Osijek
Danijela Samac ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Zvonimir Steiner ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Puni tekst: hrvatski, pdf (163 KB) str. 526-530 preuzimanja: 66* citiraj
APA 6th Edition
Ronta, M., Domaćinović, M., Klarić, I., Bertić, V., Samac, D. i Steiner, Z. (2016). Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 526-530. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172145
MLA 8th Edition
Ronta, Mario, et al. "Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 526-530. https://hrcak.srce.hr/172145. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ronta, Mario, Matija Domaćinović, Ivana Klarić, Vedran Bertić, Danijela Samac i Zvonimir Steiner. "Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 526-530. https://hrcak.srce.hr/172145
Harvard
Ronta, M., et al. (2016). 'Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 526-530. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172145 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Ronta M, Domaćinović M, Klarić I, Bertić V, Samac D, Steiner Z. Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.11.2019.];XVIII(6):526-530. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145
IEEE
M. Ronta, M. Domaćinović, I. Klarić, V. Bertić, D. Samac i Z. Steiner, "Utjecaj ddgs-a na klaonička svojstva tovnih pilića", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 526-530, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145. [Citirano: 21.11.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (163 KB) str. 530-530 preuzimanja: 60* citiraj
APA 6th Edition
Ronta, M., Domaćinović, M., Klarić, I., Bertić, V., Samac, D. i Steiner, Z. (2016). Effect of ddgs on slaughter characteristics of broilers. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 530-530. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172145
MLA 8th Edition
Ronta, Mario, et al. "Effect of ddgs on slaughter characteristics of broilers." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 530-530. https://hrcak.srce.hr/172145. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ronta, Mario, Matija Domaćinović, Ivana Klarić, Vedran Bertić, Danijela Samac i Zvonimir Steiner. "Effect of ddgs on slaughter characteristics of broilers." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 530-530. https://hrcak.srce.hr/172145
Harvard
Ronta, M., et al. (2016). 'Effect of ddgs on slaughter characteristics of broilers', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 530-530. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172145 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Ronta M, Domaćinović M, Klarić I, Bertić V, Samac D, Steiner Z. Effect of ddgs on slaughter characteristics of broilers. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.11.2019.];XVIII(6):530-530. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145
IEEE
M. Ronta, M. Domaćinović, I. Klarić, V. Bertić, D. Samac i Z. Steiner, "Effect of ddgs on slaughter characteristics of broilers", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 530-530, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145. [Citirano: 21.11.2019.]
Puni tekst: njemački, pdf (163 KB) str. 531-531 preuzimanja: 52* citiraj
APA 6th Edition
Ronta, M., Domaćinović, M., Klarić, I., Bertić, V., Samac, D. i Steiner, Z. (2016). Auswirkung von Trockenschlempe (ddsg) auf die schlachteigenschaften von Masthähnchen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 531-531. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172145
MLA 8th Edition
Ronta, Mario, et al. "Auswirkung von Trockenschlempe (ddsg) auf die schlachteigenschaften von Masthähnchen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 531-531. https://hrcak.srce.hr/172145. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ronta, Mario, Matija Domaćinović, Ivana Klarić, Vedran Bertić, Danijela Samac i Zvonimir Steiner. "Auswirkung von Trockenschlempe (ddsg) auf die schlachteigenschaften von Masthähnchen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 531-531. https://hrcak.srce.hr/172145
Harvard
Ronta, M., et al. (2016). 'Auswirkung von Trockenschlempe (ddsg) auf die schlachteigenschaften von Masthähnchen', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 531-531. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172145 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Ronta M, Domaćinović M, Klarić I, Bertić V, Samac D, Steiner Z. Auswirkung von Trockenschlempe (ddsg) auf die schlachteigenschaften von Masthähnchen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.11.2019.];XVIII(6):531-531. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145
IEEE
M. Ronta, M. Domaćinović, I. Klarić, V. Bertić, D. Samac i Z. Steiner, "Auswirkung von Trockenschlempe (ddsg) auf die schlachteigenschaften von Masthähnchen", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 531-531, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145. [Citirano: 21.11.2019.]
Puni tekst: talijanski, pdf (163 KB) str. 531-531 preuzimanja: 91* citiraj
APA 6th Edition
Ronta, M., Domaćinović, M., Klarić, I., Bertić, V., Samac, D. i Steiner, Z. (2016). Incidenza del ddgs sulle proprietà di macellazione dei polli da carne. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 531-531. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172145
MLA 8th Edition
Ronta, Mario, et al. "Incidenza del ddgs sulle proprietà di macellazione dei polli da carne." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 531-531. https://hrcak.srce.hr/172145. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ronta, Mario, Matija Domaćinović, Ivana Klarić, Vedran Bertić, Danijela Samac i Zvonimir Steiner. "Incidenza del ddgs sulle proprietà di macellazione dei polli da carne." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 531-531. https://hrcak.srce.hr/172145
Harvard
Ronta, M., et al. (2016). 'Incidenza del ddgs sulle proprietà di macellazione dei polli da carne', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 531-531. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172145 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Ronta M, Domaćinović M, Klarić I, Bertić V, Samac D, Steiner Z. Incidenza del ddgs sulle proprietà di macellazione dei polli da carne. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.11.2019.];XVIII(6):531-531. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145
IEEE
M. Ronta, M. Domaćinović, I. Klarić, V. Bertić, D. Samac i Z. Steiner, "Incidenza del ddgs sulle proprietà di macellazione dei polli da carne", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 531-531, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145. [Citirano: 21.11.2019.]
Puni tekst: španjolski, pdf (163 KB) str. 531-531 preuzimanja: 55* citiraj
APA 6th Edition
Ronta, M., Domaćinović, M., Klarić, I., Bertić, V., Samac, D. i Steiner, Z. (2016). Influencia de los ddgs sobre las características de la canal de los pollitos de engorde. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 531-531. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172145
MLA 8th Edition
Ronta, Mario, et al. "Influencia de los ddgs sobre las características de la canal de los pollitos de engorde." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 531-531. https://hrcak.srce.hr/172145. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Ronta, Mario, Matija Domaćinović, Ivana Klarić, Vedran Bertić, Danijela Samac i Zvonimir Steiner. "Influencia de los ddgs sobre las características de la canal de los pollitos de engorde." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 531-531. https://hrcak.srce.hr/172145
Harvard
Ronta, M., et al. (2016). 'Influencia de los ddgs sobre las características de la canal de los pollitos de engorde', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 531-531. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172145 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Ronta M, Domaćinović M, Klarić I, Bertić V, Samac D, Steiner Z. Influencia de los ddgs sobre las características de la canal de los pollitos de engorde. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.11.2019.];XVIII(6):531-531. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145
IEEE
M. Ronta, M. Domaćinović, I. Klarić, V. Bertić, D. Samac i Z. Steiner, "Influencia de los ddgs sobre las características de la canal de los pollitos de engorde", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 531-531, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172145. [Citirano: 21.11.2019.]

Sažetak
Cilj provedenog istraživanja bio je provjeriti utjecaj različitih koncentracija DDGS-a u krmnoj smjesi tovnih pilića (Cobb 500) na klaoničke pokazatelje istih. U pokusu su bile tri skupine tovnih pilića (40 u skupini) a pokus je trajao 42 dana. U P1 skupini u smjesu je dodano 15 %, a P2 skupini 25 % DDGS-a. Masa trupa u K skupini imala statistički značajno više vrijednosti (P < 0,05) u odnosu na P2 skupinu i statistički vrlo značajno više (P < 0,01) vrijednosti od P1 skupine. Randman je bio statistički značajno niži kod P1 skupine (P < 0,05) u odnosu na P2 skupinu i statistički vrlo značajno niži (P < 0,01) u odnosu na K skupinu, dok je između P1 i P2 skupina dobivena statistički značajna (P < 0,05) razlika u korist P2 skupine. Kod više vrijednih dijelova trupa statistički značajne razlike dobivene su za relativni udio prsa gdje je najnižu vrijednost imala P1 pokusna skupina, pri čemu je u odnosu na kontrolnu K skupinu razlika statistički značajno niža (P < 0,05), dok je u odnosu na pokusnu P2 skupinu ta vrijednost bila statistički vrlo značajno niža (P < 0,01). Analizirajući boju kože skupina K imala je statistički vrlo značajno višu (P < 0,01) vrijednost L* u odnosu na P1 skupinu te statistički značajno višu (P < 0,05) vrijednost u odnosu na P2 skupinu. Statistički značajno viša (P < 0,05) vrijednost K skupine u odnosu na P1 skupinu utvrđena je i kod a* pokazatelja. Kod boje mesa pokazatelj L* P1 skupine pokazao je statistički vrlo značajno više (P < 0,01) vrijednosti u odnosu na K i P2 skupinu.

Ključne riječi
pilići; tov; DDGS; pH; boja

Hrčak ID: 172145

URI
https://hrcak.srce.hr/172145

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 517 *