hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.3.4

Mogućnosti primjene hladne plazme u sigurnosti hrane

Martin Dobeic ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija

Puni tekst: engleski, pdf (4 MB) str. 213-218 preuzimanja: 200* citiraj
APA 6th Edition
Dobeic, M. (2018). The potential of cold plasma applications in food safety. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX (3), 213-218. https://doi.org/10.31727/m.20.3.4
MLA 8th Edition
Dobeic, Martin. "The potential of cold plasma applications in food safety." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XX, br. 3, 2018, str. 213-218. https://doi.org/10.31727/m.20.3.4. Citirano 30.09.2020.
Chicago 17th Edition
Dobeic, Martin. "The potential of cold plasma applications in food safety." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XX, br. 3 (2018): 213-218. https://doi.org/10.31727/m.20.3.4
Harvard
Dobeic, M. (2018). 'The potential of cold plasma applications in food safety', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX(3), str. 213-218. https://doi.org/10.31727/m.20.3.4
Vancouver
Dobeic M. The potential of cold plasma applications in food safety. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2018 [pristupljeno 30.09.2020.];XX(3):213-218. https://doi.org/10.31727/m.20.3.4
IEEE
M. Dobeic, "The potential of cold plasma applications in food safety", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XX, br. 3, str. 213-218, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.20.3.4

Sažetak
Hladna plazma postaje sve privlačnija za uporabu u području higijene i pakiranja hrane. Posebice je zanimljiva jer podrazumijeva postupak suhe dezinfekcije koji ne ostavlja ostatke u okolišu, a omogućava dezinfekciju hrane bez uzrokovanja značajnijih nuspojava. Obrada i pakiranje hrane primjenom hladne plazme mogli bi omogućiti veću sigurnost hrane, a vjerojatno i dulji rok trajanja. S obzirom na različite higijenske potrebe različitih vrsta hrane, postoji mogućnost uporabe različitih oblika proizvodnje plazme, što dodatno pridonosi praktičnosti uporabe hladne plazme. Unatoč obećavajućim rezultatima istraživanja hladne plazme u higijeni hrane, još je uvijek potrebno provjeriti njene učinke na kvalitetu i organoleptička svojstva hrane.

Ključne riječi
hladna plazma; hrana; higijena; sigurnost

Hrčak ID: 200670

URI
https://hrcak.srce.hr/200670

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 506 *