hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.5.4

Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima

Ana Robina
Kornelija Jurina ; Laboratorij za ispitivanje zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe Zin-lab, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 396-399 preuzimanja: 173* citiraj
APA 6th Edition
Robina, A., Jurina, K. i Kozačinski, L. (2018). Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX (5), 396-399. https://doi.org/10.31727/m.20.5.4
MLA 8th Edition
Robina, Ana, et al. "Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XX, br. 5, 2018, str. 396-399. https://doi.org/10.31727/m.20.5.4. Citirano 08.08.2020.
Chicago 17th Edition
Robina, Ana, Kornelija Jurina i Lidija Kozačinski. "Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XX, br. 5 (2018): 396-399. https://doi.org/10.31727/m.20.5.4
Harvard
Robina, A., Jurina, K., i Kozačinski, L. (2018). 'Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX(5), str. 396-399. https://doi.org/10.31727/m.20.5.4
Vancouver
Robina A, Jurina K, Kozačinski L. Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2018 [pristupljeno 08.08.2020.];XX(5):396-399. https://doi.org/10.31727/m.20.5.4
IEEE
A. Robina, K. Jurina i L. Kozačinski, "Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XX, br. 5, str. 396-399, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.20.5.4

Sažetak
Mesni pripravci mogu biti proizvedeni od jedne ili više vrsta mljevenog mesa i dodanih sastojaka a stavljaju se na tržište najčešće pod nazivima: ćevapčići, pljeskavica ili hamburger. U uvjetima proizvodnje i distribucije takvih proizvoda kontaminacija bakterijom Escherichia coli je uvijek moguća. U ovom radu pretraženo je 50 uzoraka mesnih pripravaka na nalaz bakterije E. coli čiji dokaz ukazuje na fekalno zagađenje hrane. Samo u 8% uzoraka mesnih pripravaka bakterija je dokazana u broju manjem od 500 cfu/g, što govori da su svi analizirani uzorci u ovom istraživanju pokazali zadovoljavajuće rezultate u odnosu na propisane mikrobiološke kriterije za hranu.

Ključne riječi
Escherichia coli; mesni pripravci

Hrčak ID: 207229

URI
https://hrcak.srce.hr/207229

[njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 381 *