hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5

Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka

Tomislav Bosiljkov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Domagoj Kurtoić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sven Karlović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mladen Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Filip Dujmić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Marko Marelja ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Marko Škegro ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Damir Ježek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 128-135 preuzimanja: 250* citiraj
APA 6th Edition
Bosiljkov, T., Kurtoić, D., Karlović, S., Brnčić, M., Dujmić, F., Marelja, M., ... Ježek, D. (2018). Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (3-4), 128-135. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5
MLA 8th Edition
Bosiljkov, Tomislav, et al. "Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 13, br. 3-4, 2018, str. 128-135. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5. Citirano 18.09.2020.
Chicago 17th Edition
Bosiljkov, Tomislav, Domagoj Kurtoić, Sven Karlović, Mladen Brnčić, Filip Dujmić, Marko Marelja, Marko Škegro i Damir Ježek. "Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 13, br. 3-4 (2018): 128-135. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5
Harvard
Bosiljkov, T., et al. (2018). 'Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13(3-4), str. 128-135. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5
Vancouver
Bosiljkov T, Kurtoić D, Karlović S, Brnčić M, Dujmić F, Marelja M i sur. Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2018 [pristupljeno 18.09.2020.];13(3-4):128-135. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5
IEEE
T. Bosiljkov, et al., "Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.13, br. 3-4, str. 128-135, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.5

Sažetak
Netoplinske tehnologije, danas sve zastupljenije u modernoj prehrambenoj industriji zasnivaju se na brzoj i učinkovitoj obradi kojom u potpunosti kontroliramo promjenu temperaturnog gradijenta. Sojino mlijeko kao vodeni ekstrakt sojina zrna prihvatljiva je baza za proizvodnju napitaka na bazi voća i povrća kao i pripravu sve popularnijih smoothija. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (temperatura, apsorbancija, gustoća i raspodjela veličine masnih globula) sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari sa ciljem bolje stabilnosti i održanja disperznog sustava. Udio suhe tvari reflektira se na stabilnost disperzne faze unutar disperznog sredstva. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremenu obrade 6 i 10 minuta, te sondama promjera 7 i 10 mm. Obrada visokim hidrostatskim tlakom provedena je pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa i vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Obje netoplinske tehnologije pokazuju pozitivan trend utjecaja na statistički značajnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava kao i povećanje stabilnost obrađenog sojinog mlijeka izraženog preko odnosa relativne učestalosti globula određenih dimenzija.

Ključne riječi
sojino mlijeko; visoki hidrostatski tlak; ultrazvuk; raspodjela veličine masnih globula

Hrčak ID: 217740

URI
https://hrcak.srce.hr/217740

Posjeta: 439 *