hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka

Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Goran Kušec ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Antun Petričević ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
V. Margeta ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Danica Hanžek ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Zlata Maltar ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (244 KB) str. 30-34 preuzimanja: 375* citiraj
APA 6th Edition
Đurkin, I., Kušec, G., Kralik, G., Petričević, A., Margeta, V., Hanžek, D. i Maltar, Z. (2008). Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 30-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21189
MLA 8th Edition
Đurkin, Ivona, et al. "Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 30-34. https://hrcak.srce.hr/21189. Citirano 26.06.2019.
Chicago 17th Edition
Đurkin, Ivona, Goran Kušec, Gordana Kralik, Antun Petričević, V. Margeta, Danica Hanžek i Zlata Maltar. "Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 30-34. https://hrcak.srce.hr/21189
Harvard
Đurkin, I., et al. (2008). 'Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 30-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21189 (Datum pristupa: 26.06.2019.)
Vancouver
Đurkin I, Kušec G, Kralik G, Petričević A, Margeta V, Hanžek D i sur. Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 26.06.2019.];X(1):30-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21189
IEEE
I. Đurkin, et al., "Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 30-34, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21189. [Citirano: 26.06.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (198 KB) str. 60-63 preuzimanja: 250* citiraj
APA 6th Edition
Đurkin, I., Kušec, G., Kralik, G., Petričević, A., Margeta, V., Hanžek, D. i Maltar, Z. (2008). Classification of pork samples according to drip loss. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 60-63. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21189
MLA 8th Edition
Đurkin, Ivona, et al. "Classification of pork samples according to drip loss." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 60-63. https://hrcak.srce.hr/21189. Citirano 26.06.2019.
Chicago 17th Edition
Đurkin, Ivona, Goran Kušec, Gordana Kralik, Antun Petričević, V. Margeta, Danica Hanžek i Zlata Maltar. "Classification of pork samples according to drip loss." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 60-63. https://hrcak.srce.hr/21189
Harvard
Đurkin, I., et al. (2008). 'Classification of pork samples according to drip loss', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 60-63. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21189 (Datum pristupa: 26.06.2019.)
Vancouver
Đurkin I, Kušec G, Kralik G, Petričević A, Margeta V, Hanžek D i sur. Classification of pork samples according to drip loss. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 26.06.2019.];X(1):60-63. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21189
IEEE
I. Đurkin, et al., "Classification of pork samples according to drip loss", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 60-63, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21189. [Citirano: 26.06.2019.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 119 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od kastrata, zaklanih pri oko 100 kg žive mase u tri klaonice na području Istočne Hrvatske. Izmjerena su najvažnija svojstva kvalitete mesa: pH45, pH24, CIE-L* te otpuštanje mesnog soka mjereno metodom kompresije (WHC) i „metodom vrećice“ (otkapavanje). Pri ispitivanju statističke značajnosti perdiktora otpuštanja mesnog soka utvrđena je značajnost za WHC i pH24 vrijednosti (p<0.05), dok za vrijednosti pH45 i CIE-L* nije utvrđena statistička značajnost. Uzorci mesa su razvrstani u grupe „normalno“ i „vodnjikavo“ meso pomoću dviju diskriminantnih analiza. Ukupna točnost prve analize nije bila visoka (oko 62%), međutim kada su se zavisne varijable grupirale prema cluster analizi postotka otpuštanja mesnog soka ukupna točnost porasla je na oko 77%. Primjenom prve diskriminantne analize statistički značajne razlike (p<0.05) između grupa „vodnjikavo“ i „normalno“ meso utvrđene su jedino za pH24 i WHC vrijednosti, dok je primjenom druge diskriminantne analize statistički značajna razlika (p<0.05) između grupa utvrđena samo za vrijednosti pH45, a ostali se prediktori otpuštanja mesnog svojstva nisu međusobno statistički značajno razlikovali (p>0.05).

Ključne riječi
svinjsko meso; svojstva kvalitete mesa; predviđanje; diskriminacijske grupe

Hrčak ID: 21189

URI
https://hrcak.srce.hr/21189

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.207 *