hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje

Dean Konjević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Emil Srebočan ; Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (256 KB) str. 58-60 preuzimanja: 10.850* citiraj
APA 6th Edition
Konjević, D. i Srebočan, E. (2004). Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (4), 58-60. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21220
MLA 8th Edition
Konjević, Dean i Emil Srebočan. "Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 4, 2004, str. 58-60. https://hrcak.srce.hr/21220. Citirano 25.06.2019.
Chicago 17th Edition
Konjević, Dean i Emil Srebočan. "Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 4 (2004): 58-60. https://hrcak.srce.hr/21220
Harvard
Konjević, D., i Srebočan, E. (2004). 'Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(4), str. 58-60. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21220 (Datum pristupa: 25.06.2019.)
Vancouver
Konjević D, Srebočan E. Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 25.06.2019.];VI(4):58-60. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21220
IEEE
D. Konjević i E. Srebočan, "Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 4, str. 58-60, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21220. [Citirano: 25.06.2019.]

Sažetak
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima. Pri tome traže vlažna tla mlađih šuma graba i hrasta, zbog svog karakterističnog načina ishrane. Zanimljiv i nadasve cijenjen lov na šljuke provodi se kroz dvije osnovne metode, doček na zemlji i buširanje. Novi propisi danas značajno mijenjaju tradicionalni postupak sa ovom divljači po odstrjelu, odnosno nalažu izravnu otpremu lovine u objekte za obradu, pregled i hlađenje. Ovime se značajno utječe na pripremu tradicionalnih specijaliteta od ove divljači, od kojih su svakako najcjenjenija crijeva. Osim ovako, šljuke se uz prethodnu pripremu spravljaju i na razne druge načine.

Ključne riječi
šljuka bena; lov; tradicija; specijaliteti

Hrčak ID: 21220

URI
https://hrcak.srce.hr/21220

[engleski]

Posjeta: 12.187 *