hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Fenotipske karakteristike kemijskog sastava m. longissimus dorsi u simentalskih bikova u Hrvatskoj

Igor Štoković ; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Ivo Karadjole ; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Dubravka Križanović ; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Anamaria Ekert Kabalin ; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Zagreb, Croatia
Pero Božić ; Croatian livestock reproduction centre, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (374 KB) str. 324-328 preuzimanja: 381* citiraj
APA 6th Edition
Štoković, I., Karadjole, I., Križanović, D., Ekert Kabalin, A. i Božić, P. (2007). Phenotypic characteristics of chemical composition of m. longissimus dorsi in Croatian Simmental bulls. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (6), 324-328. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21261
MLA 8th Edition
Štoković, Igor, et al. "Phenotypic characteristics of chemical composition of m. longissimus dorsi in Croatian Simmental bulls." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 6, 2007, str. 324-328. https://hrcak.srce.hr/21261. Citirano 20.01.2020.
Chicago 17th Edition
Štoković, Igor, Ivo Karadjole, Dubravka Križanović, Anamaria Ekert Kabalin i Pero Božić. "Phenotypic characteristics of chemical composition of m. longissimus dorsi in Croatian Simmental bulls." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 6 (2007): 324-328. https://hrcak.srce.hr/21261
Harvard
Štoković, I., et al. (2007). 'Phenotypic characteristics of chemical composition of m. longissimus dorsi in Croatian Simmental bulls', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(6), str. 324-328. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21261 (Datum pristupa: 20.01.2020.)
Vancouver
Štoković I, Karadjole I, Križanović D, Ekert Kabalin A, Božić P. Phenotypic characteristics of chemical composition of m. longissimus dorsi in Croatian Simmental bulls. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 20.01.2020.];IX(6):324-328. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21261
IEEE
I. Štoković, I. Karadjole, D. Križanović, A. Ekert Kabalin i P. Božić, "Phenotypic characteristics of chemical composition of m. longissimus dorsi in Croatian Simmental bulls", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 6, str. 324-328, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21261. [Citirano: 20.01.2020.]

Sažetak
Simentalska pasmina je poznata kao dvonamjenska pasmina i veoma je raširena u Republici Hrvatskoj. Više od dvije trećine sveukupne populacije goveda u Hrvatskoj otpada na simentalsku pasminu. U ovom smo ispitivanju pozornost obratili na kemijske komponente (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) u musculus longissimus dorsi (MLD) i njegove fenotipske karakteristike. U pokus je bilo uključeno 710 mladih bikova podrijetlom od rasplodnih bikova odabranih za umjetnu oplodnju (UO), tijekom razdoblja od 13 godina. Prosječan kemijski sastav MLD bio je sljedeći: suha tvar 24,87±0,04%, voda 75,13±0,04%, bjelančevine 20,66±0,05%, mast (ekstrakt etera) 3,12±0,06% i pepeo 1,10±0,002%. Izračunali smo fenotipske korelacije između kemijskih komponenti te analizirali razne utjecaje za sve komponente. Svi izračuni su rađeni u SAS 8.0 (Sustav statističke analize) i Statistika 7.1. Fenotipske korelacije između suhe tvari i vode, bjelančevina, masti i pepela iznosile su–1,000, 0,159, 0,533 odnosno –0,164. Korelacije između vode i bjelančevina, masti i pepela bile su –0,159, -0,533 odnosno 0,164. Koeficijent korelacije između bjelančevina i masti bio je –0,750, između bjelančevina i pepela –0,026 a između masti i pepela –0,113. Svaka je korelacija bila značajna (P<0,01), uz iznimku korelacije između bjelančevina i pepela. Utjecaj godine, godišnjeg doba, mjeseca i bika na kemijski sastav MLD bio je značajan (P < 0,001). Procjene fenotipske korelacije pokazuju da bi se ispitivane karakteristike mogle koristiti za selekciju bikova za UO.

Ključne riječi
Simentalska goveda; meso; kemijski sastav; fenotipska korelacija

Hrčak ID: 21261

URI
https://hrcak.srce.hr/21261

[engleski]

Posjeta: 755 *