hrcak mascot   Srce   HID

Recenzija, Prikaz

Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna

Vlasta Mandić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Tatjana Tušek ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, Križevci
Verica Podhraški-Pomper ; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci
Darko Majnarić ; Odjel za kemiju, Veterinarski zavod Križevci, Zakmardijeva 10, Križevci

Puni tekst: hrvatski, pdf (406 KB) str. 35-39 preuzimanja: 1.129* citiraj
APA 6th Edition
Mandić, V., Tušek, T., Alagić, D., Podhraški-Pomper, V. i Majnarić, D. (2005). Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (5), 35-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21340
MLA 8th Edition
Mandić, Vlasta, et al. "Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 5, 2005, str. 35-39. https://hrcak.srce.hr/21340. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mandić, Vlasta, Tatjana Tušek, Damir Alagić, Verica Podhraški-Pomper i Darko Majnarić. "Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 5 (2005): 35-39. https://hrcak.srce.hr/21340
Harvard
Mandić, V., et al. (2005). 'Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(5), str. 35-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21340 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Mandić V, Tušek T, Alagić D, Podhraški-Pomper V, Majnarić D. Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 19.07.2019.];VII(5):35-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21340
IEEE
V. Mandić, T. Tušek, D. Alagić, V. Podhraški-Pomper i D. Majnarić, "Znanstvena bilješka: Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 5, str. 35-39, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21340. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
U radu je istraživan učinak kopunizacije na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrijednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđeni su osnovni kemijski parametri (% vode, % proteina, % masti i % pepela). Rezultati kemijskih analiza mesa kopuna pokazali su veći postotak masti u usporedbi s mesom utovljenih pijetlova kontrolne skupine. Pri tome mast nije izdvojena kao ekstramuskularna (masno tkivo) već je intra i intermuskularna, što ima pozitivan učinak na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.

Ključne riječi
meso kopuna; klaoničko iskorištenje; kemijska analiza

Hrčak ID: 21340

URI
https://hrcak.srce.hr/21340

[engleski]

Posjeta: 1.534 *