hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Količine priprodnog fosfora u mesu

Maja Serdar ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb

Fulltext: croatian, pdf (438 KB) pages 40-44 downloads: 1.176* cite
APA 6th Edition
Serdar, M. & Katalenić, M. (2005). Količine priprodnog fosfora u mesu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (5), 40-44. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/21341
MLA 8th Edition
Serdar, Maja and Marijan Katalenić. "Količine priprodnog fosfora u mesu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, no. 5, 2005, pp. 40-44. https://hrcak.srce.hr/21341. Accessed 17 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Serdar, Maja and Marijan Katalenić. "Količine priprodnog fosfora u mesu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, no. 5 (2005): 40-44. https://hrcak.srce.hr/21341
Harvard
Serdar, M., and Katalenić, M. (2005). 'Količine priprodnog fosfora u mesu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(5), pp. 40-44. Available at: https://hrcak.srce.hr/21341 (Accessed 17 August 2019)
Vancouver
Serdar M, Katalenić M. Količine priprodnog fosfora u mesu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [cited 2019 August 17];VII(5):40-44. Available from: https://hrcak.srce.hr/21341
IEEE
M. Serdar and M. Katalenić, "Količine priprodnog fosfora u mesu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, no. 5, pp. 40-44, 2005. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/21341. [Accessed: 17 August 2019]

Abstracts
U ovom radu prikazani su rezultati određivanja sadržaja prirodnog fosfora prema vrsti mesa peradi. Fosfatni i polifosfatni aditivi dodaju se mesnim i drugim prehrambenim proizvodima, jer imaju funkciju emulgatora masti, vode i bjelančevina, a potiču i vezanje vode. Visoke količine fosfora utječu na zdravstvenu ispravnost samog proizvoda, priječeći resorpciju kalcija, a potiču i otpuštanje kalcija iz kostiju. Zbog toga je potrebno znati količinu prirodnog fosfora koje sirovina (meso) sadrži, da bi se dodavanjem sintetskih fosfata tijekom proizvodnje u mesnom proizvodu zadržale vrijednosti unutar dozvoljenih granica. Time će se ispuniti osnovni principi dodavanja aditiva, po kojima je uporaba aditiva u proizvodnji dozvoljena, dodana količina tehnološki opravdana a da se dodavanjem aditiva potrošač ne dovodi u zabludu u pogledu prave prirode, sastojaka ili prehrambene vrijednosti hrane.

Keywords
prirodni fosfor; meso peradi; zdravstvena ispravnost

Hrčak ID: 21341

URI
https://hrcak.srce.hr/21341

[english]

Visits: 1.676 *