hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi

Davor Alagić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, BiH
Muhamed Smajlović ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, BiH
Faruk Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, BiH

Puni tekst: hrvatski, pdf (379 KB) str. 48-54 preuzimanja: 3.006* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, D., Smajlović, M. i Čaklovica, F. (2005). Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (5), 48-54. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21343
MLA 8th Edition
Alagić, Davor, et al. "Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 5, 2005, str. 48-54. https://hrcak.srce.hr/21343. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Alagić, Davor, Muhamed Smajlović i Faruk Čaklovica. "Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 5 (2005): 48-54. https://hrcak.srce.hr/21343
Harvard
Alagić, D., Smajlović, M., i Čaklovica, F. (2005). 'Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(5), str. 48-54. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21343 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Alagić D, Smajlović M, Čaklovica F. Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 22.07.2019.];VII(5):48-54. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21343
IEEE
D. Alagić, M. Smajlović i F. Čaklovica, "Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 5, str. 48-54, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21343. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Autori su u radu prezentirali pregled sadašnje globalne situacije s različitim vidovima primjene genetski modificiranih organizama (GMO). Glavni akcent je dat izvorima i razlozima za široku teoretsku debatu o uključenju GMO-a u lanac prehrane. Glavne sadašnje i buduće prednosti primjene GMO-a u ljudskoj prehrani su također prezentirane. Pored toga, opisane su i osnovne karakteristike principa i smjernica za međunarodnu trgovinu, kontrolu i procjenu rizika GMO-a, naročito hrane bazirane na GMO-ima, kao i neke najznačajnije političke refleksije globalne debate o prihvatljivosti upotrebe GMO-a u prehrani ljudi. Na kraju, pitanje sadašnje međunarodne, regionalne i bosanskohercegovačke legislative o GMO-ima je ukratko analizirano.

Ključne riječi
genetski modificirana hrana; primjena; procjena rizika; legislativa

Hrčak ID: 21343

URI
https://hrcak.srce.hr/21343

[engleski]

Posjeta: 5.608 *