hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa

Miguel A. Marcelia ; Mendoza 31856 piso, Buenos Aires, Condigo Postal 2814, Argentina
Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Ivana Filipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Natalija Vragović

Puni tekst: hrvatski, pdf (378 KB) str. 144-152 preuzimanja: 873* citiraj
APA 6th Edition
Marcelia, M.A., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M., Cvrtila, Ž., Filipović, I. i Vragović, N. (2006). Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (3), 144-152. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22188
MLA 8th Edition
Marcelia, Miguel A., et al. "Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 3, 2006, str. 144-152. https://hrcak.srce.hr/22188. Citirano 15.07.2019.
Chicago 17th Edition
Marcelia, Miguel A., Lidija Kozačinski, Mirza Hadžiosmanović, Željka Cvrtila, Ivana Filipović i Natalija Vragović. "Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 3 (2006): 144-152. https://hrcak.srce.hr/22188
Harvard
Marcelia, M.A., et al. (2006). 'Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(3), str. 144-152. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22188 (Datum pristupa: 15.07.2019.)
Vancouver
Marcelia MA, Kozačinski L, Hadžiosmanović M, Cvrtila Ž, Filipović I, Vragović N. Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 15.07.2019.];VIII(3):144-152. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22188
IEEE
M.A. Marcelia, L. Kozačinski, M. Hadžiosmanović, Ž. Cvrtila, I. Filipović i N. Vragović, "Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 3, str. 144-152, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22188. [Citirano: 15.07.2019.]

Sažetak
Električna stimulacija (ES) smatra se danas rutinskim postupkom u industrijskoj preradi mesa. Prednosti njene upotrebe ogledaju se u smislu boljeg i potpunijeg iskrvarenja životinja, brzim padom pH koji uz brzo hlađenje stvara smanjenu mogućnost rasta i razmnožavanja bakterija. Sve to utječe na sprečavanje kvarenja, sprečavanje površinske gnjileži i poboljšanje održivosti mesa. Nadalje, njena primjena poboljšava sposobnost vezanja vode te utječe na senzorska svojstva u smislu bolje mekoće, sočnosti i stabilnosti boje mesa. Iskustva su pokazala da primjena elektrostimulacije umanjuje pojavu pogrešaka poput skraćivanja mišićnih vlakana hladnoćom (en. Cold shortening) te poboljšava tehnološka svojstva mesa. Nakon početnih pozitivnih rezultata kod goveđeg mesa primjena elektrostimulacije uvodi se i u proizvodnju drugih vrsta poput svinjetine i mesa peradi.

Ključne riječi
električna stimulacija; kakvoća mesa

Hrčak ID: 22188

URI
https://hrcak.srce.hr/22188

[engleski]

Posjeta: 1.145 *