hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas

Marina Krvavica ; Veleučilište Marko Marulić Knin, Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin
Jelena Đugum ; Ministarstvo Poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (519 KB) str. 355-365 preuzimanja: 10.180* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M. i Đugum, J. (2006). Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (6), 355-365. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22460
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina i Jelena Đugum. "Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 6, 2006, str. 355-365. https://hrcak.srce.hr/22460. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina i Jelena Đugum. "Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 6 (2006): 355-365. https://hrcak.srce.hr/22460
Harvard
Krvavica, M., i Đugum, J. (2006). 'Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(6), str. 355-365. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22460 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Đugum J. Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 21.07.2019.];VIII(6):355-365. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22460
IEEE
M. Krvavica i J. Đugum, "Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 6, str. 355-365, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22460. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Proizvodnja pršuta tradicionalno je vezana za mediteranske zemlje, osobito Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Hrvatsku, odakle potječe najveći broj različitih vrsta pršuta. Osobine svakog od njih zavise od velikog broja čimbenika kao što su: genetska osnova i način uzgoja, dob i tjelesna masa te prehrana svinja, klimatski uvjeti, kakvoća buta, tehnologija prerade itd. Italija je danas najveći proizvođač pršuta, kako industrijskih tako i brojnih vrsta zaštićenog imena. Najpoznatiji su: u Italiji - Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto di Modena, Prosciutto di Carpagena, Prosciutto Toscano i Prosciutto Venetto Berico-Euganeo; u Španjolskoj - iberijski Guijuelo i Teruel pršut, te Serrano pršut; te u Francuskoj - Jambon de Bayonne, koji su upisani u registre proizvoda Europske komisije (PDO, PGI i TSG) čime je standardizirana njihova tehnologija i zaštićen naziv, što je uvelike doprinijelo očuvanju tradicionalne tehnologije i visoke kakvoće te postignuta odgovarajuća visoka tržišna vrijednost proizvoda. Naši tradicionalni dalmatinski i istarski pršut po kakvoći ni malo ne zaostaju za gore navedenim vrstama pršuta. Tradicija njihove proizvodnje je neupitna, kao i njihova specifičnost koja ih razlikuje od svih ostalih vrsta mediteranskih pršuta. Stoga je neophodno, s ciljem očuvanja tradicije i visoke kakvoće ove naše dvije vrste pršuta, pristupiti zaštiti njihovog naziva na nivou EU, odnosno upisu u Registre proizvoda Europske komisije.

Ključne riječi
vrste pršuta; dalmatinski pršut; istarski pršut

Hrčak ID: 22460

URI
https://hrcak.srce.hr/22460

[engleski]

Posjeta: 11.487 *