hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje

Đuro Senčić ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Danijela Butko ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Zvonko Antunović ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
Josip Novoselec ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek

Fulltext: croatian, pdf (330 KB) pages 274-278 downloads: 1.220* cite
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Butko, D., Antunović, Z. & Novoselec, J. (2008). Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 274-278. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/35571
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 274-278. https://hrcak.srce.hr/35571. Accessed 22 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Butko, Zvonko Antunović and Josip Novoselec. "Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 274-278. https://hrcak.srce.hr/35571
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2008). 'Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 274-278. Available at: https://hrcak.srce.hr/35571 (Accessed 22 August 2019)
Vancouver
Senčić Đ, Butko D, Antunović Z, Novoselec J. Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2019 August 22];X(4):274-278. Available from: https://hrcak.srce.hr/35571
IEEE
Đ. Senčić, D. Butko, Z. Antunović and J. Novoselec, "Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 274-278, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/35571. [Accessed: 22 August 2019]
Fulltext: english, pdf (313 KB) pages 300-304 downloads: 484* cite
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Butko, D., Antunović, Z. & Novoselec, J. (2008). Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 300-304. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/35571
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 300-304. https://hrcak.srce.hr/35571. Accessed 22 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Butko, Zvonko Antunović and Josip Novoselec. "Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 300-304. https://hrcak.srce.hr/35571
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2008). 'Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 300-304. Available at: https://hrcak.srce.hr/35571 (Accessed 22 August 2019)
Vancouver
Senčić Đ, Butko D, Antunović Z, Novoselec J. Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2019 August 22];X(4):300-304. Available from: https://hrcak.srce.hr/35571
IEEE
Đ. Senčić, D. Butko, Z. Antunović and J. Novoselec, "Influence of pig body mass on meat and carcass quality of black slavonian pig", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 300-304, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/35571. [Accessed: 22 August 2019]

Abstracts
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110,17 kg i 130,37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130,37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110,17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47,06 % i 47,16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina svinja.

Keywords
crna slavonska svinja; tjelesna masa; kvaliteta polovica i mesa

Hrčak ID: 35571

URI
https://hrcak.srce.hr/35571

[english] [german] [italian]

Visits: 2.235 *