hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca

Davor Šimić
Branimir Mioković ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (306 KB) str. 292-296 preuzimanja: 3.079* citiraj
APA 6th Edition
Šimić, D. i Mioković, B. (2008). Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 292-296. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35576
MLA 8th Edition
Šimić, Davor i Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 292-296. https://hrcak.srce.hr/35576. Citirano 26.08.2019.
Chicago 17th Edition
Šimić, Davor i Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 292-296. https://hrcak.srce.hr/35576
Harvard
Šimić, D., i Mioković, B. (2008). 'Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 292-296. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35576 (Datum pristupa: 26.08.2019.)
Vancouver
Šimić D, Mioković B. Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 26.08.2019.];X(4):292-296. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35576
IEEE
D. Šimić i B. Mioković, "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 292-296, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35576. [Citirano: 26.08.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (306 KB) str. 318-322 preuzimanja: 421* citiraj
APA 6th Edition
Šimić, D. i Mioković, B. (2008). Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 318-322. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35576
MLA 8th Edition
Šimić, Davor i Branimir Mioković. "Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 318-322. https://hrcak.srce.hr/35576. Citirano 26.08.2019.
Chicago 17th Edition
Šimić, Davor i Branimir Mioković. "Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 318-322. https://hrcak.srce.hr/35576
Harvard
Šimić, D., i Mioković, B. (2008). 'Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 318-322. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35576 (Datum pristupa: 26.08.2019.)
Vancouver
Šimić D, Mioković B. Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 26.08.2019.];X(4):318-322. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35576
IEEE
D. Šimić i B. Mioković, "Additional knowledge about horsemeat dry sausage “Piket” from the Pakrac area", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 318-322, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35576. [Citirano: 26.08.2019.]

Sažetak
Upotreba konjskog mesa u našoj zemlji nije uvriježena, iako je konjsko meso po svom kemijskom sastavu vrlo pogodno za prehranu. Posebice se ističe mala količina kolesterola, što ga čini iznimno pogodnim u dijetalnoj prehrani. U Hrvatskoj postoji tradicija proizvodnje proizvoda od konjskog mesa stara više od 100 godina. U selima oko Pakraca tu tradiciju je sa sobom iz pradomovine donijela
i očuvala talijanska nacionalna manjina. Oni u domaćoj radinosti proizvode trajan proizvod, kobasicu od konjskog mesa.
U ovom radu je opisan proces proizvodnje kobasica od konjskog mesa u seoskim domaćistvima. Izneseni su rezultati organoleptičke, kemijske i bakteriološke pretrage kobasica koje su potjecali iz 5 domaćinstava koje tradicionalno proizvode kobaisce.

Ključne riječi
kobasica od konjskog mesa; organoleptička; kemijska i bakteriološka pretraga

Hrčak ID: 35576

URI
https://hrcak.srce.hr/35576

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 3.965 *