hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Optimiranje podloge za uzgoj i sastava aminokiselina u miceliju gljive Pleurotus cornucopiae SD-01 obogaćenog kromom

Fan-Yun Meng ; College of Life Sciences, Shandong Agricultural University, Taian, Shandong, CN-271018, PR China
Xiao-Nan Liu ; College of Life Sciences, Shandong Agricultural University, Taian, Shandong, CN-271018, PR China
Le Jia ; College of Life Sciences, Shandong Agricultural University, Taian, Shandong, CN-271018, PR China
Zhen Song ; College of Life Sciences, Shandong Agricultural University, Taian, Shandong, CN-271018, PR China
Peng Deng ; College of Life Sciences, Shandong Agricultural University, Taian, Shandong, CN-271018, PR China
Ke-Ming Fan ; College of Life Sciences, Shandong Agricultural University, Taian, Shandong, CN-271018, PR China

Puni tekst: engleski, pdf (118 KB) str. 107-113 preuzimanja: 375* citiraj
APA 6th Edition
Meng, F., Liu, X., Jia, L., Song, Z., Deng, P. i Fan, K. (2010). Culture Optimization and Amino Acid Composition of Cr-Enriched Mycelia of Pleurotus cornucopiae SD-01. Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 107-113. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48451
MLA 8th Edition
Meng, Fan-Yun, et al. "Culture Optimization and Amino Acid Composition of Cr-Enriched Mycelia of Pleurotus cornucopiae SD-01." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 107-113. https://hrcak.srce.hr/48451. Citirano 28.05.2020.
Chicago 17th Edition
Meng, Fan-Yun, Xiao-Nan Liu, Le Jia, Zhen Song, Peng Deng i Ke-Ming Fan. "Culture Optimization and Amino Acid Composition of Cr-Enriched Mycelia of Pleurotus cornucopiae SD-01." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 107-113. https://hrcak.srce.hr/48451
Harvard
Meng, F., et al. (2010). 'Culture Optimization and Amino Acid Composition of Cr-Enriched Mycelia of Pleurotus cornucopiae SD-01', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 107-113. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48451 (Datum pristupa: 28.05.2020.)
Vancouver
Meng F, Liu X, Jia L, Song Z, Deng P, Fan K. Culture Optimization and Amino Acid Composition of Cr-Enriched Mycelia of Pleurotus cornucopiae SD-01. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 28.05.2020.];48(1):107-113. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48451
IEEE
F. Meng, X. Liu, L. Jia, Z. Song, P. Deng i K. Fan, "Culture Optimization and Amino Acid Composition of Cr-Enriched Mycelia of Pleurotus cornucopiae SD-01", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 107-113, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48451. [Citirano: 28.05.2020.]

Sažetak
Trovalentni je krom esencijalni element u tragovima, potreban za rast ljudi i životinja. Pleurotus cornucopiae SD-01 hranjiva je gljiva funkcionalnih svojstava, koja sadrži mnoge bioaktivne komponente. Svrha je ovoga rada bila optimirati uvjete uzgoja P. cornucopiae SD-01 u podlozi obogaćenoj kromom, i to određivanjem suhe stanične mase, udjela kroma u miceliju i stupnja obogaćivanja micelija, te analizirati aminokiselinski sastav micelija obogaćenog kromom. Optimalni sastav podloge bio je (u g/L): krumpir 200, saharoza 25, kvaščev ekstrakt 4, KH2PO4 1 i MgSO4·7H2O 1. Utvrđeni su optimalni parametri rasta: temperatura 25 °C, vrijeme uzgoja 6 dana, volumen podloge 100 mL, brzina rotacije 160 rpm i početni pH=6,5. U tim su uvjetima dobivene sljedeće vrijednosti: suha stanična masa od (6,63±0,35) g/L, veća za (23,23±1,22) %; udio kroma u miceliju od (3670±211) mg/g, veći za (18,19±1,06) % i stupanj obogaćivanja micelija kromom od (12,15±1,01) %, što je za (45,68±2,67) % više nego u kontrolnom uzorku. Utvrđeno je da se trovalentni krom u miceliju uglavnom veže za proteine i ugljikohidrate. Ukupni se udio aminokiselina u takvom obogaćenom miceliju povećao za (31,25±0,58) %, a udio esencijalnih aminokiselina za (44,26±0,76) %.

Ključne riječi
trovalentni krom; obogaćivanje micelija kromom; Pleurotus cornucopiae SD-01; optimiranje podloge za uzgoj; sastav aminokiselina

Hrčak ID: 48451

URI
https://hrcak.srce.hr/48451

[engleski]

Posjeta: 699 *