hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA

Gordana Šmidt ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec
Mirela Kovačić ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec
Ivana Grgurić ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec
Ines Bertinovec ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec

Puni tekst: hrvatski, pdf (810 KB) str. 22-31 preuzimanja: 657* citiraj
APA 6th Edition
Šmidt, G., Kovačić, M., Grgurić, I. i Bertinovec, I. (2009). UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 22-31. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51807
MLA 8th Edition
Šmidt, Gordana, et al. "UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 22-31. https://hrcak.srce.hr/51807. Citirano 10.12.2019.
Chicago 17th Edition
Šmidt, Gordana, Mirela Kovačić, Ivana Grgurić i Ines Bertinovec. "UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 22-31. https://hrcak.srce.hr/51807
Harvard
Šmidt, G., et al. (2009). 'UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 22-31. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51807 (Datum pristupa: 10.12.2019.)
Vancouver
Šmidt G, Kovačić M, Grgurić I, Bertinovec I. UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 10.12.2019.];XI(1):22-31. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51807
IEEE
G. Šmidt, M. Kovačić, I. Grgurić i I. Bertinovec, "UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 22-31, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51807. [Citirano: 10.12.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (684 KB) str. 52-61 preuzimanja: 332* citiraj
APA 6th Edition
Šmidt, G., Kovačić, M., Grgurić, I. i Bertinovec, I. (2009). THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 52-61. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51807
MLA 8th Edition
Šmidt, Gordana, et al. "THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 52-61. https://hrcak.srce.hr/51807. Citirano 10.12.2019.
Chicago 17th Edition
Šmidt, Gordana, Mirela Kovačić, Ivana Grgurić i Ines Bertinovec. "THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 52-61. https://hrcak.srce.hr/51807
Harvard
Šmidt, G., et al. (2009). 'THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 52-61. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51807 (Datum pristupa: 10.12.2019.)
Vancouver
Šmidt G, Kovačić M, Grgurić I, Bertinovec I. THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 10.12.2019.];XI(1):52-61. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51807
IEEE
G. Šmidt, M. Kovačić, I. Grgurić i I. Bertinovec, "THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 52-61, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51807. [Citirano: 10.12.2019.]

Sažetak
Svježe mljeveno juneće meso tretirano kalijevim laktatom
(KL) i natrijevim laktatom (NaL) u količini od 4%
dodanima pojedinačno, odnosno svaki po 2% kada su
kombinirani, upakirano je u modificiranu atmosferu sačinjenu
od O2 i CO2 u omjeru 80%:20%, i skladišteno pri 2ºC
i 8ºC kroz 7 dana. Uzorci su analizirani prvi, četvrti, šesti
i sedmi dan. Rezultati ispitivanja pokazali su da je utjecaj
KL i NaL na broj aerobnih mezofilnih bakterija podjednak,
te su tretirani uzorci skladišteni pri 2ºC u svim kombinacijama
ostali unutar kontrolnih granica čitavo vrijeme skladištenja.
Pri skladištenju na 8ºC već četvrti dan skladištenja
netretirani (kontrolni) uzorci prelaze graničnu vrijednost za
log10 CFU od 6,00 do 6,17; čime prema pravilniku ulaze
u kategoriju neodgovarajućih za taj tip proizvoda. Organoleptičkom
analizom uzoraka u testu preferencije, uzorci
tretirani s KL ocijenjeni su bolje od uzoraka tretiranih s
NaL ili kombinacijom soli. Od pojedinačnih karakteristika
koje su ocjenjivane (boja, diskoloracija, prodajni izgled,
intenzitet stranih mirisa, prihvatljivost mirisa) uzorci tretirani
s NaL znatno su odstupali pri ocjeni mirisa; gdje su
pri obje temperature skladištenja uzorci ocijenjeni lošije
od netretiranih (kontrolnih) uzoraka.

Ključne riječi
natrij laktat; kalij laktat; mljevena junetina; modificirana atmosfera; uvjeti skladištenja

Hrčak ID: 51807

URI
https://hrcak.srce.hr/51807

[engleski]

Posjeta: 1.328 *