hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture

Jadranka Frece ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ksenija Markov ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Domagoj Čvek ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Dragan Kovačević ; Zavod za prehrambene tehonologije, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijekum, Kuhačeva 20, 31000 Osijek
Tihana Krcivoj ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (314 KB) str. 210-216 preuzimanja: 993* citiraj
APA 6th Edition
Frece, J., Markov, K., Čvek, D., Kovačević, D. i Krcivoj, T. (2010). Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (4), 210-216. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61999
MLA 8th Edition
Frece, Jadranka, et al. "Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 4, 2010, str. 210-216. https://hrcak.srce.hr/61999. Citirano 19.01.2020.
Chicago 17th Edition
Frece, Jadranka, Ksenija Markov, Domagoj Čvek, Dragan Kovačević i Tihana Krcivoj. "Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 4 (2010): 210-216. https://hrcak.srce.hr/61999
Harvard
Frece, J., et al. (2010). 'Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(4), str. 210-216. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61999 (Datum pristupa: 19.01.2020.)
Vancouver
Frece J, Markov K, Čvek D, Kovačević D, Krcivoj T. Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 19.01.2020.];XII(4):210-216. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61999
IEEE
J. Frece, K. Markov, D. Čvek, D. Kovačević i T. Krcivoj, "Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1K izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 4, str. 210-216, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61999. [Citirano: 19.01.2020.]

Sažetak
U ovom je radu ispitana adhezija bakterijskoj soja L. plantarum 1K izoliranog iz kulena na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo
uvjetima. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. plantarum 1K pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroor-
ganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (21,96 g/l) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog
soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih
stanica Salmonella sp. u miševa inciranih sa bakterijom Salmonella sp., te smanjuje translokaciju Salmonella sp. u jetru miševa. L.
plantarum 1K je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcio-
nalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.

Ključne riječi
probiotik; funkcionalne starter kulture; L. plantarum; in vitro i in vivo adhezija; Salmonella sp

Hrčak ID: 61999

URI
https://hrcak.srce.hr/61999

[engleski]

Posjeta: 1.338 *