hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade

Zoka Knežević ; Laboratorij za određivanje reziuda, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Laboratorij za određivanje reziuda, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Maja Đokić ; Laboratorij za određivanje reziuda, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Marija Sedak ; Laboratorij za određivanje reziuda, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina ; Laboratorij za određivanje reziuda, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun ; Laboratorij za određivanje reziuda, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Maja Serdar ; Odsjek za aditive, Odjel za ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (606 KB) str. 237-243 preuzimanja: 1.816* citiraj
APA 6th Edition
Knežević, Z., Bilandžić, N., Đokić, M., Sedak, M., Varenina, I., Solomun, B. i Serdar, M. (2010). Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (4), 237-243. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62074
MLA 8th Edition
Knežević, Zoka, et al. "Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 4, 2010, str. 237-243. https://hrcak.srce.hr/62074. Citirano 17.11.2019.
Chicago 17th Edition
Knežević, Zoka, Nina Bilandžić, Maja Đokić, Marija Sedak, Ivana Varenina, Božica Solomun i Maja Serdar. "Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 4 (2010): 237-243. https://hrcak.srce.hr/62074
Harvard
Knežević, Z., et al. (2010). 'Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(4), str. 237-243. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62074 (Datum pristupa: 17.11.2019.)
Vancouver
Knežević Z, Bilandžić N, Đokić M, Sedak M, Varenina I, Solomun B i sur. Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 17.11.2019.];XII(4):237-243. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62074
IEEE
Z. Knežević, et al., "Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 4, str. 237-243, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62074. [Citirano: 17.11.2019.]

Sažetak
Zadnjih nekoliko desetljeća interes znanstvenih institucija, industrije i institucija zaduženih za kontrolu hrane vezano uz prisutnost,
nastajanje i potencijalni rizik od kemijskih spojeva koji nastaju za vrijeme kuhanja hrane odnosno termičke obrade različitih vrsta
hrane u stalnom je porastu. Otkriće akrilamida u hrani te nađene količine izazvalo je dodatnu zabrinutost vezano uz prisutnost
toksičnih tvari koje nastaju tijekom termičke obrade hrane. Grijanje hrane uzrokuje kemijske promjene koje kao rezultat mogu imati
nastajanje kemijskih spojeva sa karcinogenim i mutagenim svojstvima. Neki od spojeva koji nastaju termičkom obradom hrane su:
heterociklički aromatski amini, policiklički aromatski ugljikovodici, nitrozamini, klorpropanoli i akrilamid.

Ključne riječi
akrilamid; klorpropanoli; heterociklički amini; nitrozamini; policiklički aromatski ugljikovodici

Hrčak ID: 62074

URI
https://hrcak.srce.hr/62074

[engleski]

Posjeta: 2.243 *