hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta

Marina Krvavica   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4431-5958 ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin
Josip Gugić ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin
Emilija Friganović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin
Nikola Tomić, bacc.ing.polj.krs. ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin
doc. Miljenko Konjačić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
prof. Marija Uremović ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (188 KB) str. 38-43 preuzimanja: 314* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Gugić, J., Friganović, E., Tomić, bacc.ing.polj.krs., N., Konjačić, d.M. i Uremović, p.M. (2013). Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 38-43. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100148
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 38-43. https://hrcak.srce.hr/100148. Citirano 19.11.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Josip Gugić, Emilija Friganović, Nikola Tomić, bacc.ing.polj.krs., doc. Miljenko Konjačić i prof. Marija Uremović. "Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 38-43. https://hrcak.srce.hr/100148
Harvard
Krvavica, M., et al. (2013). 'Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 38-43. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100148 (Datum pristupa: 19.11.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Gugić J, Friganović E, Tomić, bacc.ing.polj.krs. N, Konjačić dM, Uremović pM. Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.11.2019.];XV(1):38-43. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148
IEEE
M. Krvavica, J. Gugić, E. Friganović, N. Tomić, bacc.ing.polj.krs., d.M. Konjačić i p.M. Uremović, "Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 38-43, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148. [Citirano: 19.11.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (292 KB) str. 70-76 preuzimanja: 118* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Gugić, J., Friganović, E., Tomić, bacc.ing.polj.krs., N., Konjačić, d.M. i Uremović, p.M. (2013). The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 70-76. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100148
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 70-76. https://hrcak.srce.hr/100148. Citirano 19.11.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Josip Gugić, Emilija Friganović, Nikola Tomić, bacc.ing.polj.krs., doc. Miljenko Konjačić i prof. Marija Uremović. "The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 70-76. https://hrcak.srce.hr/100148
Harvard
Krvavica, M., et al. (2013). 'The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 70-76. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100148 (Datum pristupa: 19.11.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Gugić J, Friganović E, Tomić, bacc.ing.polj.krs. N, Konjačić dM, Uremović pM. The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.11.2019.];XV(1):70-76. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148
IEEE
M. Krvavica, J. Gugić, E. Friganović, N. Tomić, bacc.ing.polj.krs., d.M. Konjačić i p.M. Uremović, "The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 70-76, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148. [Citirano: 19.11.2019.]
Puni tekst: njemački, pdf (292 KB) str. 75-75 preuzimanja: 132* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Gugić, J., Friganović, E., Tomić, bacc.ing.polj.krs., N., Konjačić, d.M. i Uremović, p.M. (2013). Einfluss des Genotyps der Schweine auf rohen geräucherten Schinken aus Istrien. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 75-75. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100148
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Einfluss des Genotyps der Schweine auf rohen geräucherten Schinken aus Istrien." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 75-75. https://hrcak.srce.hr/100148. Citirano 19.11.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Josip Gugić, Emilija Friganović, Nikola Tomić, bacc.ing.polj.krs., doc. Miljenko Konjačić i prof. Marija Uremović. "Einfluss des Genotyps der Schweine auf rohen geräucherten Schinken aus Istrien." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 75-75. https://hrcak.srce.hr/100148
Harvard
Krvavica, M., et al. (2013). 'Einfluss des Genotyps der Schweine auf rohen geräucherten Schinken aus Istrien', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 75-75. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100148 (Datum pristupa: 19.11.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Gugić J, Friganović E, Tomić, bacc.ing.polj.krs. N, Konjačić dM, Uremović pM. Einfluss des Genotyps der Schweine auf rohen geräucherten Schinken aus Istrien. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.11.2019.];XV(1):75-75. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148
IEEE
M. Krvavica, J. Gugić, E. Friganović, N. Tomić, bacc.ing.polj.krs., d.M. Konjačić i p.M. Uremović, "Einfluss des Genotyps der Schweine auf rohen geräucherten Schinken aus Istrien", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 75-75, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148. [Citirano: 19.11.2019.]
Puni tekst: talijanski, pdf (292 KB) str. 75-75 preuzimanja: 156* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Gugić, J., Friganović, E., Tomić, bacc.ing.polj.krs., N., Konjačić, d.M. i Uremović, p.M. (2013). INFLUENZA DEL GENOTIPO DEI MAIALI SULLE CARATTERISTICHE CHIMICHE DEL PROSCIUTTO ISTRIANO. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 75-75. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100148
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "INFLUENZA DEL GENOTIPO DEI MAIALI SULLE CARATTERISTICHE CHIMICHE DEL PROSCIUTTO ISTRIANO." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 75-75. https://hrcak.srce.hr/100148. Citirano 19.11.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Josip Gugić, Emilija Friganović, Nikola Tomić, bacc.ing.polj.krs., doc. Miljenko Konjačić i prof. Marija Uremović. "INFLUENZA DEL GENOTIPO DEI MAIALI SULLE CARATTERISTICHE CHIMICHE DEL PROSCIUTTO ISTRIANO." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 75-75. https://hrcak.srce.hr/100148
Harvard
Krvavica, M., et al. (2013). 'INFLUENZA DEL GENOTIPO DEI MAIALI SULLE CARATTERISTICHE CHIMICHE DEL PROSCIUTTO ISTRIANO', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 75-75. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100148 (Datum pristupa: 19.11.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Gugić J, Friganović E, Tomić, bacc.ing.polj.krs. N, Konjačić dM, Uremović pM. INFLUENZA DEL GENOTIPO DEI MAIALI SULLE CARATTERISTICHE CHIMICHE DEL PROSCIUTTO ISTRIANO. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.11.2019.];XV(1):75-75. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148
IEEE
M. Krvavica, J. Gugić, E. Friganović, N. Tomić, bacc.ing.polj.krs., d.M. Konjačić i p.M. Uremović, "INFLUENZA DEL GENOTIPO DEI MAIALI SULLE CARATTERISTICHE CHIMICHE DEL PROSCIUTTO ISTRIANO", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 75-75, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100148. [Citirano: 19.11.2019.]

Sažetak
Sažetak
Cilj ovog rada je bio utvrditi u kojoj mjeri različita genetska osnova (osobito utjecaj duroka kao terminalne pasmine) utječe na kemijski
sastav (sadržaji vode i suhe tvari, te bjelančevina, masti i NaCl) i druga svojstva pršuta (pH, kiselinski i peroksidni broj) značajna u
smislu njegove kvalitete. Stoga je u tu svrhu zaklano 10 svinja genotipa (veliki jorkšir, ♀ x njemački landras, ♂) x durok, ♂ (VJxNJL)
xD i 10 svinja genotipa švedski landras, ♀ x veliki jorkšir, ♂ (ŠLxVJ,), čiji su butovi prerađeni na tradicionalan istarski način, uz pretpostavku
da će pršuti genotipa (VJxNJL)xD imati veći udio poželjne intramuskularne masti, što će u konačnici imati pozitivan učinak
na ukupnu kvalitetu pršuta. Analizama je utvrđeno sljedeće: Veći udio suhe tvari (63,00% vs. 57,86%) i manji udio vode (37,00% vs.
42,14%) utvrđen je u pršutu genotipa (VJxNJL)xD u odnosu na genotip ŠLxVJ (P<0,001), dok se udio bjelančevina u pršutima dva
genotipa nije statistički razlikovao; udio masti u pršutima (VJxNJL)xD bio je statistički značajno veći (16,12% vs. 11,76%) nego u pršutima
ŠLxVJ (P<0,001), dok je udio NaCl (8,29% vs. 9,04%) bio manji (P<0,01) što je i očekivano s obzirom na manji udio masti u navedenim
pršutima; nije utvrđena statistički značajna razlika u pH pršuta dva istraživana genotipa (6,18 vs. 6,13); suprotno očekivanom,
kiselinski i peroksidni brojevi pršuta nisu bili veći u pršutima genotipa (VJxNJL)xD s većim udjelom masti. Štoviše, oba su parametra
bila veća u pršutima genotipa ŠLxVJ, ali je statistički značajna razlika (P<0,001) utvrđena samo za kiselinski broj (22,10 mg KOH vs.
38,50 mg KOH). Općenito se može zaključiti da uporaba duroka kao terminalne pasmine u uzgoju svinja namijenjenih proizvodnji
pršuta doprinosi ukupnoj kvaliteti pršuta. Naime, navedeni pršuti imaju veći udio poželjne intramuskularne masti, što povoljno utječe
na smanjenje udjela soli u pršutu, pri čemu povećan udio masti nije imao negativan utjecaj na stupanj oksidiranosti masnih kiselina
(peroksidni broj), a pozitivno je utjecao na stupanj hidrolize masnih kiselina (manji kiselinski broj).

Ključne riječi
Istarski pršut; genotip svinja; durok; kemijska svojstva pršuta

Hrčak ID: 100148

URI
https://hrcak.srce.hr/100148

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 990 *