Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antimicrobial Resistance of Coagulase-Negative Staphylococci Isolated from Spontaneously Fermented Sausages

Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Račić ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anja Vujnović ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Maja Zdelar-Tuk ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Krešimir Matanović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Silvio Špičić ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 158 Kb

str. 240-246

preuzimanja: 209

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 158 Kb

str. 240-246

preuzimanja: 388

citiraj


Sažetak

The antimicrobial susceptibility of coagulase-negative staphylococci isolated from spontaneously fermented sausages was assessed using both traditional and molecular methods. Isolates were tested for sensitivity to vancomycin, ampicillin, erythromycin, tetracycline, gentamycin and oxacillin by the disk diffusion method and quantitative-qualitative epsilometer test. PCR was used for the detection of resistance genes mecA, ermB, tetK and tetM. The identified coagulase-negative staphylococci were Staphylococcus epidermidis (69 %), S. capitis (5 %) and S. warneri (2.5 %). S. epidermidis showed a high rate of phenotypical resistance to tetracycline and erythromycin (44.4 % of strains). Molecular evaluation of resistance determinants revealed tetK or tetM genes in eight S. epidermidis strains. Although S. epidermidis is not classical food poisoning bacteria, its presence in food could be of public health significance due to the possible spread of antimicrobial resistance determinants. Our findings implicate that spontaneous meat fermentation could result in products with a potential hazard to consumers.

Ključne riječi

fermented sausages, Staphylococcus epidermidis, resistance genes

Hrčak ID:

104817

URI

https://hrcak.srce.hr/104817

Podaci na drugim jezicima: hrvatski

Posjeta: 1.376 *