Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa – predrasude i stvarnost

Prof. Đuro Senčić ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek
Danijela Samac ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 1.737 Kb

str. 264-268

preuzimanja: 1.686

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.375 Kb

str. 274-277

preuzimanja: 412

citiraj


Sažetak

Općenito vlada stereotipno mišljenje da je svinjetina masna, bogata kolesterolom i nezdrava za ljudski organizam, Međutim, mršava (krta) svinjetina bogata je bjelančevinama, esencijalnim aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B-kompleksa. Svinjska mast ima povoljan omjer zasićenih, nezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na druge vrste mesa. Nezasićene masne kiseline zaštitno djeluju na srce i krvne žile. Sadržaj kolesterola u mršavoj svinjetini manji je nego u nekim drugim vrstama mesa. Tako, npr., mršava janjetina i govedina više pogoduju nastanku koronarne tromboze i infarkta miokarda nego mršava svinjetina. Bogatstvo svinjetine vitaminima B-kompleksa (B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina) štite ljudski organizam od bolesti živčanog sustava i mentalnih poremećaja.

Ključne riječi

svinjsko meso; nutritivna vrijednost

Hrčak ID:

162026

URI

https://hrcak.srce.hr/162026

Datum izdavanja:

30.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 5.636 *