Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5192
Prag detekcije i sljedivost Roundup Ready® soje u proizvodnji tofua
Zorica Nikolić
; Institute of Field and Vegetable Crops, Maksima Gorkog 30, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Gordana Petrović
; Institute of Field and Vegetable Crops, Maksima Gorkog 30, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Dejana Panković
; Educons University, Vojvode putnika 85-87, RS-21208 Sremska Kamenica, Serbia
Maja Ignjatov
; Institute of Field and Vegetable Crops, Maksima Gorkog 30, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Dragana Marinković
; Institute of Field and Vegetable Crops, Maksima Gorkog 30, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Milan Stojanović
; Institute of Field and Vegetable Crops, Maksima Gorkog 30, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Vuk Đorđević
; Institute of Field and Vegetable Crops, Maksima Gorkog 30, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Sažetak
Svrha je ovog istraživanja bila procijeniti degradaciju i amplifikaciju DNA, te kvantificirati GMO tijekom proizvodnje tofua. Maseni udjeli Roundup Ready® sojinog (RRS) kultivara od 0,9; 2; 3 i 5 % korišteni su za procjenu razine od praktičnog značaja za utvrđivanje praga označavanja. Metoda PCR u stvarnom vremenu bila je učinkovitija od konvencionalne metode PCR za analizu sirovog sojinog mlijeka, okare, kuhanog sojinog mlijeka i tofua. Negativan učinak mljevenja i mehaničke manipulacije bio je vidljiv u uzorku okare pripremljenom s 3 % RSS u kojem je bilo (2,28±0,23) % GMO-a, te s 5 % RRS u kojem je bilo (2,74±0,26) % GMO-a. Zagrijavanje na 100 ºC tijekom 10 minuta nije dovelo do bitne degradacije DNA niti u jednom uzorku. Sadržaj kultivara RRS u konačnom proizvodu (tofu) deseterostruko se smanjio tijekom obrade, u rasponu od 0,07 do 0,46 %, što je bilo ispod praga označavanja. Rezultati su razmatrani u svjetlu globalne usklađenosti GMO standarda, što bi moglo pozitivno utjecati na trgovinu djelomično prerađenim prehrambenim proizvodima kao što je tofu, a naročito na politiku označavanja proizvoda.
Ključne riječi
razgradnja DNA; GMO; označavanje proizvoda; zakonodavstvo; tofu; sljedivost
Hrčak ID:
192317
URI
Datum izdavanja:
29.12.2017.
Posjeta: 1.887 *