Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 305 Kb

str. 286-291

preuzimanja: 1.534

citiraj


Sažetak

Europski smeđi zec ubraja se u našu najpoznatiju sitnu divljač. Nastanjuje gotovo cijeli kontinentalni dio Hrvatske (izuzev viših gorskih staništa) te veće otoke. Počevši od 60-tih godina prošloga stoljeća zamijećen je negativan trend u zečjim populacijama kako diljem Europe tako i u Hrvatskoj. Dijelom se ovaj pad brojnosti nastoji ublažiti uzgojem zečeva u kontroliranim uvjetima te njihovim puštanjem u otvorena staništa. Gledano prema kemijskom sastavu meso zeca predstavlja visoko-vrijednu namirnicu usporedivu s mesom kunića.

Ključne riječi

zec, brojnost, kemijski sastav mesa, namirnica

Hrčak ID:

21690

URI

https://hrcak.srce.hr/21690

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.538 *