Stručni rad
Europski smeđi zec (Lepus europaeus Pallas) i njegov potencijal u prehrani ljudi - nekad i danas
Dean Konjević
orcid.org/0000-0002-8584-9825
; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Sažetak
Europski smeđi zec ubraja se u našu najpoznatiju sitnu divljač. Nastanjuje gotovo cijeli kontinentalni dio Hrvatske (izuzev viših gorskih staništa) te veće otoke. Počevši od 60-tih godina prošloga stoljeća zamijećen je negativan trend u zečjim populacijama kako diljem Europe tako i u Hrvatskoj. Dijelom se ovaj pad brojnosti nastoji ublažiti uzgojem zečeva u kontroliranim uvjetima te njihovim puštanjem u otvorena staništa. Gledano prema kemijskom sastavu meso zeca predstavlja visoko-vrijednu namirnicu usporedivu s mesom kunića.
Ključne riječi
zec; brojnost; kemijski sastav mesa; namirnica
Hrčak ID:
21690
URI
Datum izdavanja:
15.10.2007.
Posjeta: 3.699 *