Stručni rad
Prilog veterinarsko-sanitarnom pregledu mesa divljači
Bela Njari
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Branimir Mioković
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Velimir Sruk
; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Zagreb, Ul. grada Vukovara 78
Tomislav Perić
; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Zagreb, Ul. grada Vukovara 78
Ivo Gregurić
Sažetak
U našoj zemlji ima puno lovišta u kojima obitava različita vrsta divljači. Divljač je sastavni dio prirode te je stoga gospodarenje lovištem vrlo odgovoran i zahtjevan zadatak. Osim trofeja, mesu divljači pripada posebno mjesto u kulinarstvu. Nutricionističku prednost njihova mesa čine visoko vrijedne bjelančevine i manja količina masti. Zbog osobite važnosti u postupcima gospodarenja divljači nužno je bilo ustrojiti zakonsku legislativu, a osobito onu koja se odnosi na prihvatljivost mesa odstrijeljene ili pak uzgojene divljači. U velikoj želji da se postigne što bolji pozitivni učinak neke su odrednice teško provedive i mogu umanjiti željeni cilj. U vezi s navedenim, u radu su prikazani različiti aspekti koji tretiraju problematiku gospodarenja lovištem, a napose onu koja se odnosi na meso odstrijeljene divljači. Uz to navedeni su prijedlozi kao rezultat promišljanja i iskustva iz postupaka s mesom divljači nakon odstrela, a sve u želji da se unaprijedi legislativa i praksa u našim lovištima.
Ključne riječi
veterinarsko-sanitarni pregled; meso divljači
Hrčak ID:
22597
URI
Datum izdavanja:
15.2.2005.
Posjeta: 3.520 *