hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat

Mevla Škandro ; Katedra za fakultativne predmete, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tariq Ali ; Agencija za certificiranje kvaliteta halal hrane - Islamska zajednica Sarajevo, Semira Frašte 2/VIII, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Bedrija Alić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Bosna i Hercegovina
Teufik Goletić ; Katedra za uzgoj, proizvodnju i zdravstvenu zaštitu u peradarstvu, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Puni tekst: engleski, pdf (390 KB) str. 149-153 preuzimanja: 659* citiraj
APA 6th Edition
Škandro, M., Ali, T., Alić, B. i Goletić, T. (2008). Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 149-153. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22926
MLA 8th Edition
Škandro, Mevla, et al. "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 2, 2008, str. 149-153. https://hrcak.srce.hr/22926. Citirano 25.08.2019.
Chicago 17th Edition
Škandro, Mevla, Tariq Ali, Bedrija Alić i Teufik Goletić. "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 2 (2008): 149-153. https://hrcak.srce.hr/22926
Harvard
Škandro, M., et al. (2008). 'Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), str. 149-153. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22926 (Datum pristupa: 25.08.2019.)
Vancouver
Škandro M, Ali T, Alić B, Goletić T. Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 25.08.2019.];X(2):149-153. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926
IEEE
M. Škandro, T. Ali, B. Alić i T. Goletić, "Qualitative and quantitative characterictics of New Zealand white rabbit meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 2, str. 149-153, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926. [Citirano: 25.08.2019.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (396 KB) str. 122-126 preuzimanja: 1.421* citiraj
APA 6th Edition
Škandro, M., Ali, T., Alić, B. i Goletić, T. (2008). Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 122-126. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22926
MLA 8th Edition
Škandro, Mevla, et al. "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 2, 2008, str. 122-126. https://hrcak.srce.hr/22926. Citirano 25.08.2019.
Chicago 17th Edition
Škandro, Mevla, Tariq Ali, Bedrija Alić i Teufik Goletić. "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 2 (2008): 122-126. https://hrcak.srce.hr/22926
Harvard
Škandro, M., et al. (2008). 'Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), str. 122-126. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22926 (Datum pristupa: 25.08.2019.)
Vancouver
Škandro M, Ali T, Alić B, Goletić T. Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 25.08.2019.];X(2):122-126. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926
IEEE
M. Škandro, T. Ali, B. Alić i T. Goletić, "Kvalitativno-kvantitativna svojstva mesa novozelandskog kunića", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 2, str. 122-126, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22926. [Citirano: 25.08.2019.]

Sažetak
New Zealand white rabbits were used as a material for the study. Rabbits were fed ad libitum with commercial pelleted feed, with the addition of small amounts of green feed and hay. The experiment included 30 rabbits, 15 males and 15 females. Previously defined live weight of 1800 to 2000 g was achieved within 75 days and after that they were immolated. Study results presented in this paper show fattening and slaughter properties of New Zealand white rabbit, as well as meat composition and meat. The achieved average weight of male rabbits was 1963.67 g and meat-to-bone ratio was 44.93%, 1907.00 g and 45-08% respectively in female rabbits. Average participation of the lower part of the body in male/female rabbits was 33.27% / 32.34%, back part 34.90% / 34.43%, and front part 22.57% / 22.45%. Average water content in the meat of male/female rabbits was 74.93% / 74.39%; protein content 22.02% / 21.79%; fat content 0.48% / 0.96%, and content of the minerals 1.26% / 1.17%.

Ključne riječi
New Zealand white rabbit; meat quality

Hrčak ID: 22926

URI
https://hrcak.srce.hr/22926

[hrvatski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 2.853 *