Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.6.1
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba
Daniel Ljutić
; Odjel za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Mladenka Malenica
; Odjel za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Greta Krešić
; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Tina Lešić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Sanja Kolarić Kravar
; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kvalitetu mljevenog mesa dostupnog na području grada Zagreba te ocijeniti sukladnost ovih proizvoda s obzirom na zahtjeve propisane za mljeveno meso Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. U istraživanju su korišteni pretpakirani uzorci mljevenog mesa (n = 42) nabavljeni u maloprodajnoj mreži s područja grada Zagreba, podijeljeni u tri kategorije ovisno o vrsti mljevenog mesa: goveđe mljeveno meso (n = 12), svinjsko mljeveno meso (n = 13) te miješano svinjsko i goveđe mljeveno meso (n = 17). Parametri kvalitete mljevenog mesa ispitani su primjenom standardnih akreditiranih metoda: udio kolagena (HRN ISO 3496:1999), udio ukupnih bjelančevina (HRN ISO 937:1999) i udio ukupnih masti (HRN ISO 1443:1999). Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da ukupno devet uzoraka (21%) nije udovoljavalo zahtjevima propisanim Uredbom po pitanju omjera kolagena i bjelančevina ili udjela masti, odnosno da ti proizvodi nisu imali vjerodostojne informacije na deklaracijama odnosno nazive vrste mljevenog mesa. Utvrđene nepravilnosti upućuju na nužnost sustavnih kontrola kvalitete mljevenog mesa dostupnog na tržištu.
Ključne riječi
kvaliteta mljevenog mesa; patvorenje; informiranje potrošača; omjer kolagena/mesnih bjelančevina; udio masti
Hrčak ID:
230148
URI
Datum izdavanja:
16.12.2019.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.416 *