hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.6.1

Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba

Daniel Ljutić ; Odjel za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Mladenka Malenica ; Odjel za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Sanja Kolarić Kravar ; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Lidija Dergestin Bačun ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 586-593 preuzimanja: 143* citiraj
APA 6th Edition
Ljutić, D., Malenica, M., Krešić, G., Lešić, T., Kolarić Kravar, S., Dergestin Bačun, L. i Pleadin, J. (2019). Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (6), 586-593. https://doi.org/10.31727/m.21.6.1
MLA 8th Edition
Ljutić, Daniel, et al. "Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 6, 2019, str. 586-593. https://doi.org/10.31727/m.21.6.1. Citirano 20.10.2020.
Chicago 17th Edition
Ljutić, Daniel, Mladenka Malenica, Greta Krešić, Tina Lešić, Sanja Kolarić Kravar, Lidija Dergestin Bačun i Jelka Pleadin. "Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 6 (2019): 586-593. https://doi.org/10.31727/m.21.6.1
Harvard
Ljutić, D., et al. (2019). 'Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(6), str. 586-593. https://doi.org/10.31727/m.21.6.1
Vancouver
Ljutić D, Malenica M, Krešić G, Lešić T, Kolarić Kravar S, Dergestin Bačun L i sur. Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 20.10.2020.];XXI(6):586-593. https://doi.org/10.31727/m.21.6.1
IEEE
D. Ljutić, et al., "Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 6, str. 586-593, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.6.1

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kvalitetu mljevenog mesa dostupnog na području grada Zagreba te ocijeniti sukladnost ovih proizvoda s obzirom na zahtjeve propisane za mljeveno meso Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. U istraživanju su korišteni pretpakirani uzorci mljevenog mesa (n = 42) nabavljeni u maloprodajnoj mreži s područja grada Zagreba, podijeljeni u tri kategorije ovisno o vrsti mljevenog mesa: goveđe mljeveno meso (n = 12), svinjsko mljeveno meso (n = 13) te miješano svinjsko i goveđe mljeveno meso (n = 17). Parametri kvalitete mljevenog mesa ispitani su primjenom standardnih akreditiranih metoda: udio kolagena (HRN ISO 3496:1999), udio ukupnih bjelančevina (HRN ISO 937:1999) i udio ukupnih masti (HRN ISO 1443:1999). Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da ukupno devet uzoraka (21%) nije udovoljavalo zahtjevima propisanim Uredbom po pitanju omjera kolagena i bjelančevina ili udjela masti, odnosno da ti proizvodi nisu imali vjerodostojne informacije na deklaracijama odnosno nazive vrste mljevenog mesa. Utvrđene nepravilnosti upućuju na nužnost sustavnih kontrola kvalitete mljevenog mesa dostupnog na tržištu.

Ključne riječi
kvaliteta mljevenog mesa; patvorenje; informiranje potrošača; omjer kolagena/mesnih bjelančevina; udio masti

Hrčak ID: 230148

URI
https://hrcak.srce.hr/230148

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 369 *