Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.1.2
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana
Rosana Bregović
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Varaždin, Hrvatska
Dejan Marenčić
orcid.org/0000-0001-8352-4915
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Tatjana Tušek
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Tatjana Jelen
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Vinko Pintić
orcid.org/0000-0002-5233-5959
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Lidija Kozačinski
orcid.org/0000-0002-7534-7362
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa Zagorskog purana uzgojenog u polu-intenzivnom sustavu tova. Istraživanje je provedeno na 40 jedinki od kojih je 10 bilo svijetlog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 sivog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 crnog soja (5 muških i 5 ženskih) i 10 brončanog soja (5 muških i 5 ženskih). Soj nije imao značajan utjecaj (P>0,05), za razliku od spola koji je imao značajan utjecaj na fizikalno kemijske parametre kakvoće mesa (P<0,001). Značajno veća vrijednost parametra a* je utvrđena kod purana, dok je značajno veća vrijednost parametra b* utvrđena kod purica (P<0,05).
Ključne riječi
kakvoća mesa; zagorski puran; soj; spol
Hrčak ID:
234443
URI
Datum izdavanja:
19.2.2020.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.152 *