hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.2.2

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti

Đuro Senčić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Mirjana Baban ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 149-155 preuzimanja: 184* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. i Baban, M. (2020). Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2.), 149-155. https://doi.org/10.31727/m.22.2.2
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, br. 2., 2020, str. 149-155. https://doi.org/10.31727/m.22.2.2. Citirano 18.06.2021.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac i Mirjana Baban. "Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, br. 2. (2020): 149-155. https://doi.org/10.31727/m.22.2.2
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., i Baban, M. (2020). 'Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(2.), str. 149-155. https://doi.org/10.31727/m.22.2.2
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Baban M. Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 18.06.2021.];XXII(2.):149-155. https://doi.org/10.31727/m.22.2.2
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac i M. Baban, "Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, br. 2., str. 149-155, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.2.2

Sažetak
U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0,4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).

Ključne riječi
svinjsko meso; nutritivna vrijednost; intramuskularna mast; masnokiselinski sastav

Hrčak ID: 236697

URI
https://hrcak.srce.hr/236697

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 525 *