Review article
https://doi.org/10.31727/m.22.2.2
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti
Đuro Senčić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
orcid.org/0000-0001-9277-3710
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Mirjana Baban
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Abstract
U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0,4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).
Keywords
svinjsko meso; nutritivna vrijednost; intramuskularna mast; masnokiselinski sastav
Hrčak ID:
236697
URI
Publication date:
1.4.2020.
german italian english spanish
Visits: 3.440 *