Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.3.1
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba
Tomisla Mikuš
orcid.org/0000-0003-1388-2404
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski
orcid.org/0000-0002-7534-7362
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ostović
orcid.org/0000-0002-0253-0000
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.
Ključne riječi
omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe
Hrčak ID:
238417
URI
Datum izdavanja:
1.6.2020.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.516 *