Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.22522/cmr202201773

Uloga komunikacijskih kompetencija i interkulturne inteligencije u suvremenoj diplomaciji

Božo Skoko orcid id orcid.org/0000-0002-4028-7128 ; Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 349 Kb

page 6-25

downloads: 440

cite


Abstract

Rad se bavi promjenama u načinu funkcioniranja suvremene diplomacije, u kojoj sve više do izražaja dolazi komunikacijska kompetencija diplomata, poznavanje odnosa s javnošću i vještine izgradnje odnosa prema ključnim javnostima u zemlji primateljici. U tom kontekstu analiziraju se nove okolnosti u kojima se odvijaju suvremeni diplomatski procesi, te poželjan profil i kompetencije suvremenog diplomata.
Budući da zbog utjecaja globalizacije cijeli svijet postaje umreženiji, a države međusobno ovisnije i upućenije jedna na drugu, povećana je razina komunikacijskih aktivnosti i odnosa među državama na svim razinama, unatoč njihovim kulturološkim razlikama. Sve to iziskuje bolje međusobno poznavanje i prilagodbu, odnosno jačanje interkulturne inteligencije diplomata koji ih zastupaju i predstavljaju. Stoga se poseban aspekt rada odnosi na važnost interkulturne kompetencije suvremenih diplomata.
Autor zaključuje kako su, uz njegovanje ugleda vlastite države i gradnju mostova prema drugima i drukčijima, suvremeni diplomati primorani upravljati i osobnim imidžom što iziskuje komunikacijske kompetencije, poznavanje strategija i tehnike odnosa s javnošću te interkulturnu inteligenciju, što predstavlja ključna obilježja suvremenih diplomatskih kompetencija.

Keywords

diplomacija; komunikacija; interkulturna inteligencija; diplomat; imidž; kompetencije

Hrčak ID:

280733

URI

https://hrcak.srce.hr/280733

Publication date:

18.7.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 864 *