Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.24.6.4

Mikrobiološka klasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša

Ranka Šimić ; Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Služba za sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 232 Kb

str. 569-575

preuzimanja: 298

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

U svrhu zaštite javnog zdravlja i osiguranja sigurnosti živih školjkaša namijenjenih prehrani ljudi, putem programa praćenja i plana uzorkovanja, kontroliraju se mikrobiološke vrijednosti mesa i međuljušturne tekućine živih školjkaša vezano uz prekoračenja vrijednosti Escherichia coli koje se u njima mogu javiti na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje. Nastavno na navedeno, nadležno tijelo - Ministarstvo poljoprivrede, Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane ima obvezu izrade sanitarnog pregleda, donošenja godišnjeg Plana praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša te određivanja mikrobiološke klasifikacije proizvodnih područja i to kao područje razreda A, razreda B ili razreda C, ovisno o razini utvrđenog mikrobiološkog/fekalnog onečišćenja određenog proizvodnog područja.

Ključne riječi

živi školjkaši; sanitarni pregled; Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša; razdoblje preispitivanja; mikrobiološka klasifikacija

Hrčak ID:

287301

URI

https://hrcak.srce.hr/287301

Datum izdavanja:

14.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 1.471 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.