Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.25.2.1
Osnovni pokazatelji stočarstva Europske unije
Tihana Kovačićek
; Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateja Jež Rogelj
; Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Magdalena Zrakić Sušac
; Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lari Hadelan
; Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ornella Mikuš
; Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Očić
; Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Stočarska proizvodnja, kao jedna od najvažnijih grana poljoprivredne proizvodnje, se odvija na oko 30 % ukupne zemljine površine, te svjetsku populaciju opskrbljuje s 13 % prehrambenih potreba i troši oko polovice svjetske proizvodnje žita. Procjene o rastu ljudske populacije i dohotka, ali i promjeni životnih navika sugeriraju rast potražnje za proizvodima stočarstva. Prema podacima Eurostata za 2020. godinu, u Europskoj uniji (EU) poljoprivredna proizvodnja se odvija na oko 38 % ukupne kopnene površine, a u njoj sudjeluje preko 9,1 milijun poljoprivrednih gospodarstava, od čega se 24,5 % isključivo bavi stočarstvom. U stočarstvu EU dominira uzgoj svinja, slijedi ga uzgoj goveda, ovaca i koza. U razdoblju od 2015. do 2021. dolazi do smanjenja populacije svinja, goveda, ovaca i koza, što rezultira i smanjenjem proizvodnje mesa. U 2021. najviše svinjskog mesa je proizvedeno u Španjolskoj (22,1 %) i Njemačkoj (21,2 %), a ukupna proizvodnja svinjskog mesa je u ukupnoj proizvodnji mesa sudjelovala sa 53 %. Najvažniji proizvođači mesa peradi u 2021. su Poljska (19,2 %), Francuska (12,5 %), Španjolska (12,3 %) i Njemačka (12 %). U proizvodnji goveđeg mesa, koje je u 2021. činilo 15,5 % u proizvodnji mesa EU, prednjače Francuska (20,9 %), Njemačka (15,8 %) i Italija (11 %). U EU se najmanje proizvodi ovčjeg i kozjeg mesa, oko 1 %, a najvažniji proizvođači su Španjolska (28 %) za ovčje meso i Grčka (39,7 %) za kozje meso. Bazni indeksi cijena u razdoblju 2015.-2021. (2015.=100) ukazuju na rast cijena proizvoda stočarstva. Vrijednost stočarske proizvodnje je u razdoblju 2012.-2021. rasla. U prognozi kretanja poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2021. do 2031. Europska komisija (EK) očekuje smanjenje konzumacije mesa po glavi stanovnika, smanjenje proizvodnje i izvoza živih životinja u govedarstvu i svinjogojstvu. Promjena potrošačkih preferencija će rezultirati povećanjem potražnje za mesom peradi, ovčjim i kozjim mesom, te smanjenjem potražnje za svinjskim i goveđim mesom.
Ključne riječi
stočarstvo; govedarstvo; peradarstvo; ovčarstvo; kozarstvo; proizvodnja; uvoz; izvoz; cijene
Hrčak ID:
300791
URI
Datum izdavanja:
14.4.2023.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 1.750 *