Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.26.1.1
Kvaliteta organskoga svinjskog mesa
Đuro Senčić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
orcid.org/0000-0001-9277-3710
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Organska proizvodnja svinjetine čini, još uvijek, mali udio u ukupnoj proizvodnji svinjetine u EU i u Hrvatskoj. Organska svinjetina ima bolja senzorna i nutritivna svojstva i, zbog toga, veću zdravstvenu vrijednost. Sadržaj suhe tvari (proteina i masti) veći je nego li u konvencionalnoj svinjetini, a osobito je veći udio polinezasićenih n-3 masnih kiselina, koje imaju pozitivan učinak protiv cerebro-vaskularnih i drugih bolesti. Ograničavajući čimbenik veće proizvodnje i potrošnje organske svinjetine je njena viša cijena, kao posljedica većih troškova proizvodnje te slabija kupovna moć potrošača u Hrvatskoj.
Ključne riječi
organska proizvodnja; svinjsko meso; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
314591
URI
Datum izdavanja:
14.2.2024.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 909 *