Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.26.1.1

Kvaliteta organskoga svinjskog mesa

Đuro Senčić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera Osijek, Osijek, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 294 Kb

str. 68-73

preuzimanja: 135

citiraj


Sažetak

Organska proizvodnja svinjetine čini, još uvijek, mali udio u ukupnoj proizvodnji svinjetine u EU i u Hrvatskoj. Organska svinjetina ima bolja senzorna i nutritivna svojstva i, zbog toga, veću zdravstvenu vrijednost. Sadržaj suhe tvari (proteina i masti) veći je nego li u konvencionalnoj svinjetini, a osobito je veći udio polinezasićenih n-3 masnih kiselina, koje imaju pozitivan učinak protiv cerebro-vaskularnih i drugih bolesti. Ograničavajući čimbenik veće proizvodnje i potrošnje organske svinjetine je njena viša cijena, kao posljedica većih troškova proizvodnje te slabija kupovna moć potrošača u Hrvatskoj.

Ključne riječi

organska proizvodnja; svinjsko meso; kvaliteta mesa

Hrčak ID:

314591

URI

https://hrcak.srce.hr/314591

Datum izdavanja:

14.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 909 *