hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad

Maja Molnar ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
M. Čačić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (251 KB) str. 55-64 preuzimanja: 2.036* citiraj
APA 6th Edition
Molnar, M. i Čačić, M. (2011). Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad. Croatian journal of food science and technology, 3 (2), 55-64. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/76162
MLA 8th Edition
Molnar, Maja i M. Čačić. "Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad." Croatian journal of food science and technology, vol. 3, br. 2, 2011, str. 55-64. https://hrcak.srce.hr/76162. Citirano 21.09.2019.
Chicago 17th Edition
Molnar, Maja i M. Čačić. "Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad." Croatian journal of food science and technology 3, br. 2 (2011): 55-64. https://hrcak.srce.hr/76162
Harvard
Molnar, M., i Čačić, M. (2011). 'Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad', Croatian journal of food science and technology, 3(2), str. 55-64. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/76162 (Datum pristupa: 21.09.2019.)
Vancouver
Molnar M, Čačić M. Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.09.2019.];3(2):55-64. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76162
IEEE
M. Molnar i M. Čačić, "Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad", Croatian journal of food science and technology, vol.3, br. 2, str. 55-64, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76162. [Citirano: 21.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (251 KB) str. 55-64 preuzimanja: 769* citiraj
APA 6th Edition
Molnar, M. i Čačić, M. (2011). Biological activity of coumarin derivatives – a review. Croatian journal of food science and technology, 3 (2), 55-64. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/76162
MLA 8th Edition
Molnar, Maja i M. Čačić. "Biological activity of coumarin derivatives – a review." Croatian journal of food science and technology, vol. 3, br. 2, 2011, str. 55-64. https://hrcak.srce.hr/76162. Citirano 21.09.2019.
Chicago 17th Edition
Molnar, Maja i M. Čačić. "Biological activity of coumarin derivatives – a review." Croatian journal of food science and technology 3, br. 2 (2011): 55-64. https://hrcak.srce.hr/76162
Harvard
Molnar, M., i Čačić, M. (2011). 'Biological activity of coumarin derivatives – a review', Croatian journal of food science and technology, 3(2), str. 55-64. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/76162 (Datum pristupa: 21.09.2019.)
Vancouver
Molnar M, Čačić M. Biological activity of coumarin derivatives – a review. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.09.2019.];3(2):55-64. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76162
IEEE
M. Molnar i M. Čačić, "Biological activity of coumarin derivatives – a review", Croatian journal of food science and technology, vol.3, br. 2, str. 55-64, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76162. [Citirano: 21.09.2019.]

Sažetak
Kumarin i njegovi derivati su široko rasprostranjeni u prirodi i nalazimo ih u mnoštvu različitih biljaka, voća i povrća. Kumarin i njegovi derivati pokazuju niz bioloških aktivnosti, međutim njegova upotreba je ograničena, a dopuštena koncentracija u namirnicama određena zakonom. Vrlo su se često kao model za proučavanje toksičnosti kumarina koristili štakori, ali novija istraživanja pokazuju da je metabolizam, a samim time i štetnost kumarina, kod ljudi i štakora, različita. Ovaj rad daje pregled osnovnih bioloških svojstava kumarina i njegovih derivata, kao i opis i specifičnosti metabolizma kumarina kod ljudi u odnosu na štakore.

Ključne riječi
kumarin; metabolizam; biološka aktivnost; toksičnost

Hrčak ID: 76162

URI
https://hrcak.srce.hr/76162

[engleski]

Posjeta: 3.396 *