Pregledni rad
Polifenolni profil hrvatskog propolisa i vina
Marica Medić-Šarić
; Zavod za medicinsku kemiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mirza Bojić
; Zavod za medicinsku kemiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Rastija
; Zavod za kemiju, Agronomski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31000 Osijek, Hrvatska
Josipa Cvek
; Agencija za lijekove i medicinske proizvode, Ksaverska cesta 4, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Polifenoli su široko rasprostranjeni prirodni spojevi, koji uz farmakološko djelovanje imaju i bakteriostatski/baktericidni, antifungalni, protuupalni, kemopreventivni, citostatski, imunomodulacijski i antioksidacijski učinak. Upotrebljavaju se kao funkcionalna hrana u svakodnevnoj prehrani, a u većoj su količini prisutni u propolisu, vinu i različitom ljekovitom bilju. U ovom su radu opisani postupci kemijske analize (spektrofotometrija, visokodjelotvorna tekućinska kromatografija, visokodjelotvorna tankoslojna kromatografija, vezani sustav plinske kromatografije i spektrometrije masa, itd.) polifenola, tj. udjela flavonoida i fenolnih kiselina za određivanje autentičnosti i porijekla propolisa i vina. Navedene su analize osnova za kontrolu kvalitete propolisa, vina i ostalih prehrambenih dodataka koji pozitivno utječu na zdravlje.
Ključne riječi
flavonoidi; propolis; vino; porijeklo
Hrčak ID:
104706
URI
Datum izdavanja:
28.6.2013.
Posjeta: 3.041 *