Izvorni znanstveni članak
Sigurnost hrane u Hrvatskoj - pozadina i izazovi
Nada Knežević
; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48 000 Koprivnica
doc. Jelena Đugum
; Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb
prof. Jadranka Frece
; Fakultet za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
Sažetak
Upravljanje sigurnošću hranom u Hrvatskoj bitno je unaprjeđeno u posljednja dva desetljeća. Način osiguranja sigurnosti hrane doživio je promjene na globalnoj razini. Sigurnost hrane postiže se na dva osnovna načina: zakonskim odredbama i privatnom regulacijom. Zakonskim propisima o zdravstvenoj ispravnosti i kontroli hrane prvenstveno se štiti zdravlje potrošača, upućuje na mehanizme provedbe te sankcije koje u slučaju potrebe treba primijeniti. Privatna regulacija u sigurnosti hrane povezana je s trendom koji prevladava kod velikih proizvodnih i prodajnih lanaca, a predstavlja uvođenje raznih normi. Većina je normi slična te sve one imaju jedan glavni cilj: zaštitu potrošača kroz integrirani proces temeljen na upravljanju sigurnošću hrane, postizanju osnovnih minimalnih uvjeta prihvatljivih za sigurnost hrane te njihove provjere od treće strane. Ovaj članak pruža informacije i opisuje trenutnu situaciju osiguranja sigurnosti hrane u Hrvatskoj. Navedeni su zakonski propisi koji se odnose na sigurnost hrane, kvalitetu infrastrukture, sheme osiguranja sigurnosti hrane, informacije o glavnim institucijama i trenutnom stanju i pokazateljima kvalitete hrane.
Ključne riječi
sigurnost hrane; Hrvatska; hrana; prehrambene norme
Hrčak ID:
109594
URI
Datum izdavanja:
15.5.2013.
Posjeta: 4.453 *