Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sigurnost hrane u Hrvatskoj - pozadina i izazovi

Nada Knežević ; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48 000 Koprivnica
doc. Jelena Đugum ; Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb
prof. Jadranka Frece ; Fakultet za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 132 Kb

str. 192-197

preuzimanja: 1.311

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 228 Kb

str. 214-219

preuzimanja: 648

citiraj


Sažetak

Sažetak
Upravljanje sigurnošću hranom u Hrvatskoj bitno je unaprjeđeno u posljednja dva desetljeća. Način osiguranja sigurnosti hrane doživio je promjene na globalnoj razini. Sigurnost hrane postiže se na dva osnovna načina: zakonskim odredbama i privatnom regulacijom. Zakonskim propisima o zdravstvenoj ispravnosti i kontroli hrane prvenstveno se štiti zdravlje potrošača, upućuje na mehanizme provedbe te sankcije koje u slučaju potrebe treba primijeniti. Privatna regulacija u sigurnosti hrane povezana je s trendom koji prevladava kod velikih proizvodnih i prodajnih lanaca, a predstavlja uvođenje raznih normi. Većina je normi slična te sve one imaju jedan glavni cilj: zaštitu potrošača kroz integrirani proces temeljen na upravljanju sigurnošću hrane, postizanju osnovnih minimalnih uvjeta prihvatljivih za sigurnost hrane te njihove provjere od treće strane. Ovaj članak pruža informacije i opisuje trenutnu situaciju osiguranja sigurnosti hrane u Hrvatskoj. Navedeni su zakonski propisi koji se odnose na sigurnost hrane, kvalitetu infrastrukture, sheme osiguranja sigurnosti hrane, informacije o glavnim institucijama i trenutnom stanju i pokazateljima kvalitete hrane.

Ključne riječi

sigurnost hrane; Hrvatska; hrana; prehrambene norme

Hrčak ID:

109594

URI

https://hrcak.srce.hr/109594

Datum izdavanja:

15.5.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 4.453 *