Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na senzorsku kakvoću plodova mora

Igor Tomašević orcid id orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Odjel za prehrambenu tehnologiju namirnica životinjskog podrijetla, Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 245 Kb

str. 232-237

preuzimanja: 480

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 245 Kb

str. 262-263

preuzimanja: 411

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje predstavlja sistematsko ispitivanje učinka pulsirajućeg svjetla velike snage (engl. Intense Light Pulse, IPL) na senzorsku kakvoću plodova mora. Četiri vrste morskih organizama (tuna, losos, iverak i rakovi) izložili smo utjecaju od 1 do 5 svjetlosnih impulsa (impuls trajanja 300 μs i snage 3,4 J/cm2) s učestalosti od jednog impulsa svake 2 sekunde. Bez obzira na primijenjeni postupak izloženosti pulsirajućem svjetlu velike snage, svi su uzorci morskih organizama ocijenjeni kao vrlo prihvatljivi, s ukupnom vrijednosti ocjene jednakoj ili većoj od 4,6. Miris se pokazao senzorskom značajkom najpodložnijom utjecaju pulsirajućeg svjetla velike snage. Pulsirajuće svjetlo umanjilo je L* vrijednosti tune tek nakon izloženosti veće snage (17 J/cm2), a vrijednosti a* i b* nisu se značajnije razlikovale od vrijednosti kontrolnih uzoraka. Izloženost utjecaju manje količine pulsirajućeg svjetla (3,4 J/cm2) u našem istraživanju uopće nije imala učinka na vrijednosti boje tune. Uzorci lososa prikazivali su značajno niže L* vrijednosti neposredno po izloženosti manjoj količini svjetla, dok su a* i b * vrijednosti ostale nepromijenjene čak i nakon izloženosti pulsirajućem svjetlu velike snage. Uzorci mesa iverka i rakova pokazali su da je, u odnosu na stupanj crvenila i svjetloće, kod iverka i rakova stupanj žutoće podložniji utjecaju pulsirajućeg svjetla velike snage. Istraživanje je pokazalo da pulsirajuće svjetlo
velike snage može utjecati na boju plodova mora, no ne u mjeri u kojoj bi isto značajnije utjecalo na ukupne rezultate senzorske procjene.

Ključne riječi

svjetlosni impuls; pulsirajuće svjetlo; plodovi mora; riba; senzorska kakvoća; boja

Hrčak ID:

141125

URI

https://hrcak.srce.hr/141125

Datum izdavanja:

1.5.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.748 *