Ostalo
Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter
Davor Alagić, docent
orcid.org/0000-0001-8073-4431
; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Muhamed Smajlović, izvanredni profesor
; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Enida Članjak, viši asistent
; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica, viši asistent
; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Arnel Smajlović
; Mesna industrija „Brovis“ d.d., Dobrinje bb, 71305 Visoko, Bosna i Hercegovina
Zinka Maksimović, docent
; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za mikrobiologiju sa imunologijom i zarazne bolesti sa epizootiologijom, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Maid Rifatbegović, izvanredni profesor
; Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet, Katedra za mikrobiologiju sa imunologijom i zarazne bolesti sa epizootiologijom, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sanin Tanković
; Ured za veterinarstvo BiH, Maršala Tita 9a/II, 71000 Sarajevo,Bosna i Hercegovina
Elma Veljović, docent
; Univerzitet u Sarajevu, Farmaceutski fakultet, Katedra za farmaceutsku hemiju, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ivana Ljevaković-Musladin, mr.dipl.ing.
; Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dr. Ante Šercera 4A, 20000 Dubrovnik, R. Hrvatska
Sažetak
Alimentarna kampilobakterioza najčešće je prijavljivana zoonoza u Europskoj uniji (EU), predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i uzrokuje ogromne financijske gubitke (EFSA-ECDC, 2015.). Pileće meso jedan je od najvažnijih izvora uzročnika ove bolesti u globalnim okvirima. U radu je opisana kontaminacija brojlerskih jata i pilećeg mesa bakterijama roda Campylobacter u Bosni i Hercegovini (BiH). Cilj rada bio je istražiti učestalost kontaminacije pilećih trupova uzorkovanih na liniji klanja nakon faze evisceracije kampilobakterijama. Pileći trupovi i jetra (n=84) uzorkovani su jednom mjesečno tijekom godine dana u jednoj od najsuvremenijih klaonica brojlera u BiH. S ciljem izolacije bakterija Campylobacter spp. iz svakog trupa u laboratoriju je uzet uzorak grudne musklulature, bris visceralne šupljine, kao i uzorak jetre (n=252). Onečišćenje kampilobakterijama utvrđeno je u 27,4 % (23/84) pilećih trupova, i to najčešće u pilećim prsima (19,0 %), nešto manje u visceralnoj šupljini (15,5 %), a najmanje u uzorcima pileće jetre (9,5 %). Ukupno, bakterije Campylobacter spp. izolirane su iz 37 uzoraka. Izrazita predominacija ustanovljena je za Campylobacter jejuni (91,9 %), dok je Campylobacter coli bila neznatno zastupljena (8,1 %). Rezultati ovog istraživanja podcrtavaju značaj pilećeg mesa kao potencijalnog izvora alimentarne kampilobakterioze i sugeriraju obveznu mikrobiološku kontrolu onečišćenja pilećeg mesa s bakterijama roda Campylobacter u BiH.
Ključne riječi
Campylobacter spp.; C. jejuni; C. coli; pileće meso; Bosna i Hercegovina
Hrčak ID:
162709
URI
Datum izdavanja:
31.8.2016.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.107 *