Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi

Tomislav Mikuš ; Ured za dobrobit životinja, Hrvatski veterinarski institut
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Shek Vugorvečki ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Miljenko Šimpraga ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: španjolski pdf 158 Kb

str. 536-536

preuzimanja: 210

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 158 Kb

str. 532-532

preuzimanja: 222

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 158 Kb

str. 536-536

preuzimanja: 194

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 158 Kb

str. 535-535

preuzimanja: 185

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 158 Kb

str. 536-536

preuzimanja: 306

citiraj


Sažetak

Uzgoj janjadi za meso u Republici Hrvatskoj je tradicionalan način proizvodnje. Kako se ne bi narušila kvaliteta janjećeg mesa, potrebno je obratiti pažnju na dobrobit janjadi tijekom proizvodnje. U radu su prikazani utjecaji nekih postupaka prije (transport, stočni sajam) i tijekom klaoničke obrade na kvalitetu janjećeg mesa.

Ključne riječi

kvaliteta mesa janjadi, dobrobit

Hrčak ID:

172146

URI

https://hrcak.srce.hr/172146

Podaci na drugim jezicima: španjolski talijanski engleski njemački

Posjeta: 1.815 *