Stručni rad
Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi
Tomislav Mikuš
; Ured za dobrobit životinja, Hrvatski veterinarski institut
Željka Cvrtila
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Shek Vugorvečki
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Miljenko Šimpraga
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Lidija Kozačinski
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Puni tekst: španjolski pdf 158 Kb
str. 536-536
preuzimanja: 320
citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Cvrtila, Ž., Njari, B., Shek Vugorvečki, A., Šimpraga, M. i Kozačinski, L. (2016). Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 532-532. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172146
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomislav, et al. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomislav, Željka Cvrtila, Bela Njari, Ana Shek Vugorvečki, Miljenko Šimpraga i Lidija Kozačinski. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146
Harvard
Mikuš, T., et al. (2016). 'Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 532-532. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172146 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Mikuš T, Cvrtila Ž, Njari B, Shek Vugorvečki A, Šimpraga M, Kozačinski L. Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(6):532-532. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146
IEEE
T. Mikuš, Ž. Cvrtila, B. Njari, A. Shek Vugorvečki, M. Šimpraga i L. Kozačinski, "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 532-532, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: hrvatski pdf 158 Kb
str. 532-532
preuzimanja: 316
citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Cvrtila, Ž., Njari, B., Shek Vugorvečki, A., Šimpraga, M. i Kozačinski, L. (2016). Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 532-532. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172146
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomislav, et al. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomislav, Željka Cvrtila, Bela Njari, Ana Shek Vugorvečki, Miljenko Šimpraga i Lidija Kozačinski. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146
Harvard
Mikuš, T., et al. (2016). 'Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 532-532. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172146 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Mikuš T, Cvrtila Ž, Njari B, Shek Vugorvečki A, Šimpraga M, Kozačinski L. Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(6):532-532. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146
IEEE
T. Mikuš, Ž. Cvrtila, B. Njari, A. Shek Vugorvečki, M. Šimpraga i L. Kozačinski, "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 532-532, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: talijanski pdf 158 Kb
str. 536-536
preuzimanja: 287
citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Cvrtila, Ž., Njari, B., Shek Vugorvečki, A., Šimpraga, M. i Kozačinski, L. (2016). Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 532-532. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172146
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomislav, et al. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomislav, Željka Cvrtila, Bela Njari, Ana Shek Vugorvečki, Miljenko Šimpraga i Lidija Kozačinski. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146
Harvard
Mikuš, T., et al. (2016). 'Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 532-532. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172146 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Mikuš T, Cvrtila Ž, Njari B, Shek Vugorvečki A, Šimpraga M, Kozačinski L. Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(6):532-532. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146
IEEE
T. Mikuš, Ž. Cvrtila, B. Njari, A. Shek Vugorvečki, M. Šimpraga i L. Kozačinski, "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 532-532, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 158 Kb
str. 535-535
preuzimanja: 274
citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Cvrtila, Ž., Njari, B., Shek Vugorvečki, A., Šimpraga, M. i Kozačinski, L. (2016). Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 532-532. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172146
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomislav, et al. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomislav, Željka Cvrtila, Bela Njari, Ana Shek Vugorvečki, Miljenko Šimpraga i Lidija Kozačinski. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146
Harvard
Mikuš, T., et al. (2016). 'Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 532-532. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172146 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Mikuš T, Cvrtila Ž, Njari B, Shek Vugorvečki A, Šimpraga M, Kozačinski L. Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(6):532-532. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146
IEEE
T. Mikuš, Ž. Cvrtila, B. Njari, A. Shek Vugorvečki, M. Šimpraga i L. Kozačinski, "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 532-532, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: njemački pdf 158 Kb
str. 536-536
preuzimanja: 444
citiraj
APA 6th Edition
Mikuš, T., Cvrtila, Ž., Njari, B., Shek Vugorvečki, A., Šimpraga, M. i Kozačinski, L. (2016). Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 532-532. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172146
MLA 8th Edition
Mikuš, Tomislav, et al. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mikuš, Tomislav, Željka Cvrtila, Bela Njari, Ana Shek Vugorvečki, Miljenko Šimpraga i Lidija Kozačinski. "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 532-532. https://hrcak.srce.hr/172146
Harvard
Mikuš, T., et al. (2016). 'Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 532-532. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172146 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Mikuš T, Cvrtila Ž, Njari B, Shek Vugorvečki A, Šimpraga M, Kozačinski L. Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(6):532-532. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146
IEEE
T. Mikuš, Ž. Cvrtila, B. Njari, A. Shek Vugorvečki, M. Šimpraga i L. Kozačinski, "Utjecaj transporta, privremenog smještaja i klaoničke obrade na kvalitetu mesa janjadi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 532-532, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172146. [Citirano: 23.11.2024.]
Sažetak
Uzgoj janjadi za meso u Republici Hrvatskoj je tradicionalan način proizvodnje. Kako se ne bi narušila kvaliteta janjećeg mesa, potrebno je obratiti pažnju na dobrobit janjadi tijekom proizvodnje. U radu su prikazani utjecaji nekih postupaka prije (transport, stočni sajam) i tijekom klaoničke obrade na kvalitetu janjećeg mesa.
Ključne riječi
kvaliteta mesa janjadi; dobrobit
Hrčak ID:
172146
URI
https://hrcak.srce.hr/172146
Datum izdavanja:
16.12.2016.
Podaci na drugim jezicima:
španjolski
talijanski
engleski
njemački
Posjeta: 3.649
*